Flere følger båtdrømmen

Det kan se ut som lav rente gjør at flere lar seg friste til å kjøpe båt.

Ollebukta i Tønsberg

FORNØYDE: Båtbransjen sier 2016 ser ut til å bli et bra år for salg av nye fritidsbåter.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Ifølge båtbransjen ble fjoråret et vendepunkt. Nå ser trenden ut til å fortsette.

– Vi har hatt vanskelige år siden finanskrisen, men heldigvis, i 2015 snudde det. Så langt ser det ut til at 2016 utvikler seg i samme, positive retning.

Daglig leder Leif Bergaas i Norboat, båtbransjeforbundet i Norge, tror det er flere årsaker til at salget har tatt seg opp.

– Folk fikk tro på at økonomien var på plass, flere velger Norge som ferieland og da er båt og båtliv ganske nærliggende som ferieaktivitet.

Øker

– Vi hadde en formidabel økning i fjor og vi ligger faktisk foran fjoråret, forteller Per Ivar Aas, daglig leder ved Vestfold Maritim.

Også han mener det er sammensatte grunner til at bransjen nå viser til at salget tar seg opp.

– De som sitter i trygge jobber og har et boliglån med den ekstremt lave renten vi har, har plutselig mer å rutte med enn de har hatt på veldig lenge, forklarer Aas.

Per Ivar Aas

FORAN FJORÅRET: Daglig leder ved Vestfold Maritim, Per Ivar Aas, har solgt flere båter enn på samme tid i fjor. Mest populært er båter med overnattingsmuligheter og vannscootere.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Trygg økonomi

Selv om arbeidsledigheten i landet har steget det siste året, mener Leif Bergaas i båtbransjeforbundet at det finnes forklaringer på hvorfor salget av nye båter ser ut til å holde seg på samme nivå som i fjor.

– En fritidsbåt kommer gjerne litt lenger ned på listen enn hus og bil. Da må man ha en viss trygghet rundt egen økonomi. Det har en god del, selv om man dessverre på Vestlandet spesielt ser at det er en del innskrenkninger.

Pål Herholdt, daglig leder ved Herholdt Andersen båtforretning i Tønsberg, forteller at bedriften solgte drøyt 150 nye båter i fjor og ligger an til det samme for 2016.

– Salget er bra. Det er stabilt i forhold til i fjor, som var et toppår. Vi er veldig fornøyde.

– Vi har ikke merket så mye til noe nedgang. Vi er kanskje noe skjermet for den verste oljekrisen her på østlandet, fortsetter Herholdt.

Pål Herholdt

TRAVELT: Pål Herholdt, daglig leder ved Herholdt Andersen, forteller at de fleste båter blir levert mellom april og juni, men at de selger båter hele året.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Utsolgt

Han forteller at de mest populære modellene i år er lukkede båttyper med bomuligheter for en hel familie.

– Det er vi utsolgt for. Der er det levering enten sent på høsten eller neste år.

Hva slags prisklasse snakker vi om for de båtene dere selger mest av?

– Fra en halv million til 750.000 er nok der de fleste ligger, sier Herholdt.