Fornøyd med starten på våpenamnestiet

Har du en gammel jaktrifle i boden, men ingen tillatelse? Nå kan du levere den til politiet uten å risikere bøter eller straff.

Politiet er fornøyd med de to første ukene av våpenamnestiet.

Det er i stor grad gamle jaktvåpen som blir levert inn til politiet, men også enkelte håndvåpen.

– Det har vært bra, men vi kan ta imot flere. Ta kontakt med politiet om du har et våpen liggende, sier politiinspektør Kathrine Stein ved politiet publikumssenter.

Kathrine Stein

Politiinspektør Kathrine Stein ved politiet publikumssenter i Stokke sier det har kommet inn en del hagler og jaktvåpen i løpet av de to første ukene. Amnestiet varer ut mai.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Regjeringen vedtok i begynnelsen av året et våpenamnesti fra 1. mars til 31. mai. Det betyr at du kan levere våpen, ammunisjon og eksplosiver til politiet uten å risikere bøter eller straffeforfølgelse.

I løpet av de to første ukene har det vært en jevn strøm av folk som vil levere våpnene sine til politiets publikumssenter. Det er for det meste hagler og jaktvåpen, men også enkelte håndvåpen. Du kan selv levere våpnene til politiet, men på grunn av sikkerheten oppfordrer politiet deg til først å ta kontakt med dem.

Dersom du ønsker å beholde våpenet må du søke om tillatelse. Våpenet kan også plomberes dersom du ønsker å ta vare på våpenet som et minne. Våpen som blir innlevert til politiet blir destruert.

Kan være mange ulovlige våpen

Det har tidligere vært tre våpenamnestier her i landet. I 2003 ble det på landsbasis levert inn over 35.000 våpen. Året etter, i det andre amnestiet, ble det levert inn kun 7.000 våpen. Siste amnesti var i 2008.

Det er i underkant av 50.000 våpen som er registrert blant Vestfolds om lag 16.000 våpeneiere. Hvor mange ulovlige og uregistrerte våpen det er i omløp er det ingen som vet.

– Det er helt umulig å si. Det er klart det er et marked for ulovlige våpen, men antallet og omfanget tør jeg ikke spekulere.

– Ulovlige våpen, som dere ønsker å få tak i, de blir ikke vel ikke levert inn?

– Nei, kanskje ikke. Dette er et forebyggende tiltak. Politiet har også kontroller og strafferettslige tiltak, men dette er altså et forebyggende tiltak. Ett hvert våpen ut av omløp er en god ting, sier Stein.