NRK Meny
Normal

– Frivilligheten er limet i samfunnet

Regjeringa kutter likevel ikke 40 millioner kroner til frivilligheten i Norge. Det er Frode Rismyhr i organisasjonen Frilynt Norge svært fornøyd med.

Frode Rismyhr

Frode Rismyhr i organisasjonen Frilynt Norge er svært fornøyd med at regjeringa likevel ikke kutter i støtten til frivilligheten.

Foto: Hege Therese Holtung/NRK

Tidligere i år foreslo regjeringspartiene å kutte 40 millioner kroner til frivilligheten i Norge. Dette ville blant annet rammet barn og unge gjennom studieforbundene og teater- og musikktilbudet til dem. Forslaget har vært kraftig debattert.

I dag ble Fremskrittspartiet, Høyre og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti enige om statsbudsjettet, og det er klart at kuttet ikke blir noe av.

Det er Frode Alexander Rismyhr, generalsekretær for Frilynt Norge, svært glad for. Han har tidligere gått kraftig ut og kritisert forslaget.

– Dette er en gledens dag. I dag har det strømmet inn med telefoner og meldinger fra alle organisasjonene og lokallagene i Frilynt Norge. Det har også florert av glade reaksjoner på sosiale medier. Det er utrolig mye glede og lettelse der ute nå, sier Frode Rismyhr, som jobber på Frilynt Norges kontor i Sandefjord.

– Det har vært ulidelig spennende å følge regjeringas diskusjoner om kuttet i frivilligheten, legger han til.

Frilynt Norge er en landsomfattende organisasjon som er blant Norges største på amatørteater. Organisasjonen har over 140 lokallag i 18 fylker.

Les også:

– Vil nesten takke Frp og Høyre

– Jeg vil nesten takke Frp og Høyre fordi de skapte usikkerhet om bidraget til frivillig-Norge. Det har skapt en vanvittig bevissthet om hva vi faktisk driver med, på tvers av hele frivilligheten. Selv om de ulike lagene driver med veldig forskjellige ting, driver alle med noe de brenner for. Vi gjør alle noe for samfunnet, sier han, og fortsetter:

– Usikkerheten i bidraget til frivilligheten har gjort at de ulike studieforbundene, som er svært forskjellige, har begynt å snakke sammen.

Rismyhr håper ikke at frivillighetsnorge vil måtte ta en omkamp om statsstøtten til frivilligheten.

– Frivilligheten er limet i samfunnet. Selve nasjonen Norge er blant annet bygd opp av frivillighet. Rokker man ved en slik grunnstein, kan det få store konsekvenser. Ikke i morgen, men over lang tid, sier han.

De vel tre millionene Høyre og Frp også ville kutte når det gjaldt frivillighet inn mot skolen, blir også beholdt. Den kulturelle spaserstokken er også fredet, inntil videre.

Forberedte seg på kutt


Rismyhr forteller at Frilynt Norge forberedte seg på et eventuelt kutt i frivilligheten. I det siste har derfor veldig mye stått på stedet hvil i organisasjonen.

– Planlegging særlig av de neste to årene har stått veldig stille. Det har nok vært verst for lokallagene rundt omkring. De er avhengige av å vite for eksempel hvor mange instruktører de kan ha i framtida, og om de fortsatt kan kurse nye dirigenter.