Hopp til innhold

Forhåndsstemte i «skjebnevalget»

I Lardal, i et blåmalt kjøkken fra 1600-tallet følger nederlenderen Kees Koomen valget i hjemlandet.

Norsk-nederlender Kees Koomen i Svarstad

Kees Koomen i Svarstad har forhåndsstemt i det nederlandske valget.

Foto: Hans Petter Reppe / Nrk

Lardal er langt fra treskolandet, men internett bringer det mange kaller skjebnevalget helt inn på kjøkkenet i Svarstad.

I det gamle huset er det ikke spor av hverken tulipaner eller tresko, men det nederlandske flagget henger på veggen i anledning NRKs besøk.

Koomen har bodd mange steder i verden før han kom hit til landet, men nå har han bodd her i 20 år. Kona og han driver gjestegård i hennes barndomshjem i Svarstad.

Ikke bekymret

Høyrepopulisten Geert Wilders og Frihetspartiets sterke oppslutning på meningsmålingene har gjort valget i Nederland interessant for langt flere enn nederlendere.

Men Kees Koomen tror ikke han vil våkne opp til et forandret Nederland på torsdag.

– Ingen partier vil regjere sammen med Wilders, og han blir plassert på sidelinjen. Men valgresultatet kan kanskje gjøre samarbeidet i EU vanskeligere.

Dyrenes parti

Nederland har hele 28 registrerte politiske partier, med noe for enhver smak. Det finnes for eksempel et Dyrenes parti. Og nettopp mangfoldet av partier gjør det vanskelig for ett parti å få mye makt.

– Partiet som får flest stemmer i valget er uansett avhengig av flere andre partier for å danne regjering, forklarer Koomen.

«Trump-effekten»

Frihetspartiets fremgang kan bety starten på en trend i Europa, og være et utslag av «Trump-effekten», tenker Kees Koomen.

– Mange nederlendere føler seg kanskje ikke representert i politikken, folk kan bli kyniske og stemmer i protest.

Han er interessert i politikk og kommer til å følge valget på nett onsdag.

– Men det blir ingen våkenatt, sier han. – Det holder å våkne opp til valgresultatet i morgen.