Hopp til innhold

Foreldre skal kurses i fair play på sidelinjen

Norges Fotballforbund Vestfold mener det er behov for en fair play-skole for foreldre.

NFF ser behov for Fair play-skole for foreldre

KAMPVERT: NFF ønsker at en kampvert er til stede på alle kamper for å sørge for at fair play-reglene følges. I alle rapportene NFF Vestfold har mottatt om brudd på fair play-reglene, har det manglet kampvert på sidelinjen.

Foto: Guro Hatlo / NRK

– Er det noen som vet hva fair play er, spør fotballtrener Svend Magnus Pettersen til Runar 2010.

Han har samlet sine egne spillere, motstanderlaget og den 13 år gamle dommeren på midtbanen.

– Ikke takle motstanderen stygt, svarer en av 9-åringene.

Treneren nikker bekreftende, og går gjennom flere av fair play-reglene.

– Det er viktig for barna å lære hva fair play er, og det er viktig for oss trenere også at vi har fokus på det, sier Pettersen.

Svend Magnus Pettersen

VIKTIG Å TA PRATEN: Svend Magnus Pettersen er trener for fotballaget Runar 2010. Han synes det er viktig å ta en prat om fair play-regler med lagene i forkant av hver kamp.

Foto: Guro Hatlo / NRK

Mest utenfor banen

Norges Fotballforbund Vestfold har lenge hatt fokus på fair play i barnefotballen, og det virker. Men fortsatt mottar de rapporter om brudd på fair play-reglene.

De fleste handler om dårlig oppførsel fra voksne på sidelinjen, ifølge Tonje Walle Egeli, som har ansvar for verdiarbeid i NFF Vestfold.

– Det går på negative tilrop til dommeren, si ting man ikke burde si til egne spillere eller motspillere, eller mellom foreldre på tvers av lag på sidelinjen.

Blir engasjert

På fotballbanen i Sandefjord har ivrige foreldre tatt plass på sidelinjen. En av dem er Olga Bergei. Hun er mamma og ivrig supporter, og sier hun må beherske seg for å ikke bli for engasjert.

– Jeg har opplevd et par ganger at foreldre har blitt veldig engasjerte. De ropte og brukte upassende språk. Det er ikke heldig med så små barn på banen, sier Bergei.

Supporter og mamma Olga Bergei

IVRIG FOTBALLMAMMA: Olga Bergei synes det er fint at NFF Vestfold starter opp fair play-skole for foreldre. Hun synes det er viktig at vi foreldre blir minnet på at fotballen skal være gøy for barna, og at de voksne på sidelinjen ikke blander seg for mye.

Foto: Guro Hatlo / NRK

«Dekk opp den jævla hijabspilleren»

Egeli i NFF Vestfold vil ikke svartmale foreldrenes innsats på sidelinjen.

De fleste kamper har en hyggelig ramme hvor de voksne oppfører seg eksemplarisk. Samtidig er det viktig å ta de situasjonene som blir rapportert inn, på alvor.

I 2018 mottok de omkring 15 rapporter om dårlig oppførsel på sidelinjen. Det er 15 for mye, mener Egeli.

– De mest graverende episodene vi har fått inn, går på rasisme. «Dekk opp den jævla hijabspilleren» er et eksempel på hva som ble ropt fra foreldre på sidelinjen under en barnefotballkamp i fjor, sier hun.

Fair play-skole for foreldre er for alle

For å få bukt med disse episodene, utarbeider NFF Vestfold i disse dager en fair play-skole for foreldre. Målet er å gjøre de voksne mer bevisst på sitt eget engasjement og oppførsel på sidelinjen.

Det er ikke nødvendigvis bare et kurs for dem som roper upassende ting fra sidelinjen, ifølge Egeli.

– Det kan være så enkelt som hva slags kroppsspråk vi har på sidelinjen, eller hvordan vi snakker om treneren eller laguttaket på vei hjem fra kamp. Foreldrenes oppførsel og holdninger smitter over på barna, så det er viktig at vi foreldre er bevisste på dette i hverdagen, sier Egeli.

Hun håper det blir et populært tilbud i klubbene.

– Dette er et konsept som klubbene kan bruke på foreldremøter i forkant av sesongstart eller før turneringer. På den måten kan foreldregruppa i laget bli enige om et sett med regler, så er man bedre forberedt når situasjoner oppstår, sier Egeli.

Barna er ofte flinkere enn voksne på Fair play-regler mener NFF Vestfold

VOKSNE OFTE PROBLEMET: Barna er ofte flinkere enn voksne på fair play-regler mener NFF Vestfold. Nå vil de lære voksne hvordan de skal oppføre seg i kampens hete.

Foto: Guro Hatlo / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark