NRK Meny
Normal

– Vi sendte våre jenter inn til ulven

I sju år har skoleledelsen visst om oppførselen til læreren som nå er dømt for overgrep, ifølge representant for foreldregruppa.

I slutten av september ble en lærer ved en skole i Vestfold dømt til sju års fengsel for overgrep mot sin stedatter, samt andre jenter på blant annet skolen han jobbet.

Den første bekymringsmeldingen kom fra en kollega av læreren allerede i 2009.

– Våre jenter vegret seg for å gå på skolen. De ville ikke spise opp maten sin inne i frykt for å bli igjen hos denne læreren. De måtte sitte på fanget hans og fikk gullpenger og gaver som han hadde i skuffen sin, sier foreldrerepresentanten NRK har snakket med.

Disse beskyldningene mot læreren sier mannens advokat, Christofer Arnø, at er nye for ham. Han sier også at hans klient ikke har noen kommentar til dette.

I retten innrømmet mannen overgrep mot stedatteren sin, men nektet for overgrep på skolen han jobbet.

Kommunen opplyser at bekymringsmeldingen i 2009 ble fulgt opp med en veiledningssamtale. Kommunalsjef sier at det, etter dette, ikke skal ha blitt registrert andre bekymringsmeldinger.

Foreldrene sier også at rektor på skolen har sagt til dem at de har visst om denne læreren i syv år.

– Dette er helt ukjent for meg, og det har jeg aldri sagt, svarer rektor.

NRK har valgt å anonymisere kildene og stedsnavnet i denne saken av hensyn til de involverte barna.

– Kunne informert bedre

Nesten rett etter at læreren ble tatt i februar i år for overgrep mot stedatter og andre jenter, dro rektor på vinterferie. Det reagerte foreldregruppa på.

– Ingen spurte barna våre om hvordan de hadde det. Ingen spurte oss foreldre om hvordan det var å høre disse tingene, sier foreldrerepresentanten.

Kommunalsjef sier at læreren var sykemeldt da rektoren dro på ferie, og at saken var meldt til barnevernet som deretter etterforsket saken, samt at andre fra skoleledelsen kjente saken godt.

Ifølge kommunalsjefen fikk elevene tilbud om å snakke med helsesøster, barnevernsleder og Barnehuset.

Kommunalsjefen forstår samtidig at foreldre reagerer, i og med at rektor var nærmeste leder.

Kunne dere ha håndtert denne saken annerledes?

– Vi kunne kanskje ha informert bedre, men på grunn av etterforskningen ble vi hindret, sier skolesjefen som er veldig lei seg for at dette har gått ut over mange barn.

Ifølge kommunalsjefen har det vært flere foreldremøter etter at læreren ble tatt i februar.

Vurderer anmeldelse

– Når vi har spurt om oppfølging av jentegruppa, har de svart at de ikke trenger å gjøre det som en skole, og at jentene må lære seg å bli tøffe, sier foreldrerepresentanten.

Dette utsagnet kjenner ikke skoleledelsen seg igjen i.

– Det er en mangel på handling. Vi har puttet våre jenter inn til denne ulven, sier foreldrerepresentanten fortvilet, og legger til at foreldrene vurderer å anmelde kommunen.

– Det har de full rett til, sier skolesjefen og opplyser at det har blitt opprettet tilsynssak av fylkesmannen i Vestfold.