NRK Meny
Normal

Foreldesesfristen for drap oppheves

Mandag opphevet Stortinget foreldelsesfristen på 25 år for drap. Dermed kan to uoppklarte drap i Vestfold etterforskes til evig tid.

Her bodde Ramm

I dette huset bodde Ronald Ramm som ble drept i 1995.

Foto: POLITIET

Mandag opphevet Stortinget foreldelsesfristen på 25 år for drap. Det betyr at politiet kan fortsette å etterforske drap som tidligere måtte henlegges på grunn av foreldelsesfristen.

På Kripos' liste er det 32 drap som ikke er oppklart de siste 25 årene og der er de glad for den nye loven som trer i kraft 1. juli.

– Vi kan aldri gi opp å finne en gjerningsmann, selv om det har gått lang tid. Det kan komme nye opplysninger eller nye metoder som gjør at saken kan bli oppklart, sier seksjonsleder Trygve Aandstad ved Voldsseksjonen på Kripos til VG.

Ramm-saken

Ronald Ramm

Ronald Ramm (71) ble 30. november 1995 funnet hjemme, bundet, seksuelt misbrukt og drept.

Foto: Politiet

I Vestfold er det to uoppklarte drap som dermed kan etterforskes til evig tid om nødvendig.

Ronald Ramm ble funnet bakbundet og drept i sitt eget hjem i Larvik i 1995. Obduksjonen viser at han omkom som følge av blodtap og utmattelse. Han var også seksuelt misbrukt. Ramms katt ble også funnet mishandlet og drept.

Ved midnatt natt til 1. desember 2010 ble saken foreldet i den forstand at det ikke lenger en mulig å tiltale noen for legemsbeskadigelse med døden til følge, men dersom politiet finner at dette var et forsettlig eller overlagt drap, kan gjerningsmannen straffes.

Politimesteren i Tønsberg, Rune Bård Hansen, sier dette er positivt for de pårørende:

– Moderne etterforskningsmetoder som DNA kan gjøre at vi kan finne en gjerningsmann etter kanskje 35 år, og at gjerningsmannen da ikke har kunnet bli straffet kan virke krenkende for de pårørende, sier Hansen.

Les også:

Kristin-saken

Det andre uoppklarte drapet i Vestfold er drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannesen.

12 år gamle Kristin Juel Johannessen fra Østre Hedrum utenfor Larvik ble funnet drept 5. august 1999. Den 12 år gamle jenta syklet til en venninne for å bade, men dukket ikke opp og ble funnet drept i et skogholt samme kveld.

Det har vært to siktede i saken. En mann i 50-årene ble først siktet og senere tiltalt for drapet. Han ble deretter frifunnet og tilkjent 700 000 kr i erstatning.

Den andre siktede, en mann i 20-årene, ble siktet og tiltalt for drapet. Han ble i første rettssak dømt til 12 års ubetinget fengsel på bakgrunn av håranalyser. Dommen ble anket, og han ble frifunnet før ankesaken kom opp og tilkjent 500 000 kr i erstatning.

Tror på flere oppklaringer

Rune B. Hansen

Rune B. Hansen, politimester i Vestfold, sier det kan være en utfordring for politiet og etterforske flere tiår gamle drap, men at politiet vil gå inn for å løse alle saker de kan.

Foto: Politiet / Foto

Politimesteren tror at flere eldre drapssaker kan bli oppklart fremover.

– Det er vanskelig å si, men vi skal ikke se bort fra det, sier Hansen.

– Kan dette føre til at færre ønsker å stå frem som vitner i ettertid?

Det tror jeg ikke, men en negativ og litt uforutsett faktor ved dette kan være at pårørende kanskje har behov for ro etter 30–40 år, de synes kanskje det er greit at tiden har gått og at de aldri vil få svar.

Hansen legger til at de nye reglene vil skape utfordringer for politiet når de kan risikere å få opplysninger som de må undersøke flere tiår etter at drapet har skjedd. Men politiet er beredt til å ta oppgaven.

– Vårt største mareritt er jo om vi ikke oppklarer drap, så vi vil absolutt gå inn for å løse alle saker vi kan, avslutter Hansen.

Politimesteren mener de nye reglene har mye godt for seg ved at drapsmenn for eksempel ikke vil kunne stå frem etter 25 år for å skrive en bok om drapet de en gang begikk.