Hopp til innhold

– Unngå ubehagelige overraskelser

Mange unge lar være å lese betingelsene i avtalen før de velger treningssenter.

Trening

TRENING: Venninnene Connie Lund og Kristine Wahl har delte meninger om hvor viktig det er å lese vilkårene i en treningsavtale.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Kristine Wahl har tidligere fått problemer fordi hun ikke leste vilkårene i treningsavtalen sin. Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, er hun ikke alene.

I undersøkelsen svarer over halvparten av dem under 30 år at de ikke har lest treningsavtalen sin. Forbrukerrådet anbefaler alle å gjøre dette for å unngå ubehagelige overraskelser.

Wahl, som nå trener på Stamina i Tønsberg, har lært.

– Jeg har lest betingelsene nøye. Det har jeg gjort fordi jeg gikk på en smell på et annet treningssenter tidligere, som jeg trodde jeg hadde avsluttet, men det var ikke mulig, forteller hun.

Mens Wahl har satt seg grundig inn i sin treningsavtale, innrømmer treningsvenninnen Connie Lund at hun ikke pleier å lese vilkårene.

– Nei, jeg har ikke lest betingelsene for medlemskapet mitt. Det pleier jeg aldri å gjøre. Når jeg melder meg inn på treningsstudio, gjør jeg det fordi jeg tenker at jeg skal trene uansett, sier Connie til NRK.

Fire råd

I Forbrukerrådets undersøkelse svarte 63 prosent av de spurte at de leste medlemsvilkårene før de ble medlem. For dem under 30 år, var tallet 45 prosent.

– Det er viktig å lese kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, hvis ikke kan du få en ubehagelig overraskelse når du for eksempel vil si opp. Det er nemlig vilkårene som bestemmer hva du har rett på, sier Pia Cecilie Høst i en pressemelding fra Forbrukerrådet. Hun er jurist og leder i Forbrukerrådets rådgivningstjeneste.

Deres undersøkelse er basert på 1003 intervjuer.

De anbefaler deg å sjekke totalprisen, bindingstiden, om avtalen kan fryses ved for eksempel sykdom og hvordan du kan si opp avtalen, før du bestemmer deg for et treningssenter.

Kjent med problemet

Tina Gravbrøt

Daglig leder for treningssenteret Stamina i Tønsberg kjenner til problemet ved at unge ikke leser vilkårene i kontrakten.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Daglig leder for Stamina i Tønsberg, Tina Gravbrøt, er kjent med problemet, men sier det er færre disputter nå enn tidligere.

– Vi har inntrykk av at dem som kommer inn her på senteret, er kjent med hva de skriver under på. Samtidig er det viktig at man leser alt som står med liten skrift litt ordentlig for å se hva man binder seg opp til, sier hun.

Gravbrøt tror det er de yngre som har minst kontroll på hva som står i kontrakten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark