Sørger for høytidsfeiring for flyktningene

Syriske Hiam Al-Chirot, som er bosatt i Larvik, har kjøpt inn to fulle biler med mat, kaker og gaver til flyktningene som kommer til Brunstad Conference Center i Stokke.

Syriske Hiam Al-Chirot, som er bosatt i Larvik, har kjøpt inn to fulle biler med mat, kaker og gaver til flyktningene som kommer til Brunstad Conference Center i Stokke.

Det var ventet at de første Syria-flyktningene skulle ankomme Brunstad Conference Center i dag, men det er foreløpig utsatt til i morgen.

I dag er det Id, den muslimske høytiden som markerer at fastemåneden ramadan er slutt. Syriske Hiam Al-Chirot hadde forberedt mat og gaver til flyktningene slik at de kunne feire Id med en gang de kom til senteret.

– Siden det er Id i dag tenkte vi at det var veldig hyggelig for barna å få leker. Vi har lyst til å glede andre, og dette krever lite av oss å gjøre. Vi føler oss forpliktet til å hjelpe flyktningene, sier Al-Chirot til NRK.

På tirsdag ble det kjent at Utlendingsdirektoratet hadde inngått en avtale med Brunstad Conference Center om at 1000 flyktninger skulle innkvarteres her.

To fulle biler

Al-Chirot ønsker å gi flyktningene som kommer hit en varm velkomst, og sammen med to medhjelpere har hun fylt opp to biler med mat, leker og andre gaver.

Kake

Hiam Al-Chirot har kjøpt inn mange kaker av denne typen, som kalles baklava. – Denne kaka spiser vi nesten bare i høytidene, forteller hun.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Det kan trygt sies at Al-Chirot har et ekstra engasjement for flyktninger, og særlig de fra hjemlandet Syria. For noen uker siden var hun på den greske øya Lesvos for å hjelpe flyktningene der, og etter høstferien reiser hun ned igjen – også denne gangen for å hjelpe.

– Som jul for oss

Al-Chirot forteller at muslimer ser på Id omtrent slik nordmenn ser på jul.

– Alle muslimer gleder seg til det. Vi starter feiringen tidlig på morgenen, med bønn. I dag har for eksempel alle muslimene i Larvik samlet seg til bønn i moskeen her. Etter morgenbønnen gratulerer vi hverandre med id, og utpå dagen er det vanlig at slektninger og venner besøker hverandre, utveksler gaver, og spiser god middag og kaker, sier Al-Chirot, og legger til:

– Det blir nesten akkurat på samme måte som nordmenn feirer jul.