Hopp til innhold

– Grisene elsker det, men de må flyttes

LARVIK (NRK): Forbereder seg på ny flomevakuering.

Grisene til Tore Jardar Wirgenes i Hvarnes i Larvik skulle vært flere hundre meter lenger ned på åkeren. Dit er det ikke mulig å ta seg til nå, pga. flom. Husene til grisene er også flyttet.

SE VIDEO: Grisene til Tore Jardar Wirgenes skulle vært flere hundre meter lenger ned på åkeren. Dit er det ikke mulig å ta seg til nå. Husene til grisene er også flyttet.

Da NRK snakket med bonde Tore Jardar Wirgenes i Hvarnes i Larvik onsdag formiddag, kunne han fortelle at halve gården hans lå under vann. Og mer vann skal det bli, ifølge værmeldingene.

– Vi forbereder oss på mer vann, sier Wirgenes som eier en gård ved Lågen.

Og det gjør han nok lurt i.

Venter mer regn

Norges vassdrags- og energidirektorat varslet tirsdag at farenivået var hevet til fire – rødt nivå – for Numedalslågen, som renner fra Hardangervidda og munner ut i Larvik.

Både Larvik og Lardal kommune i Vestfold og Kongsberg i Buskerud var omfattet av flomvarselet. Onsdag formiddag har NVEs varslingstjeneste varsom.no imidlertid nedgradert flomfaren til nivå 3 – oransje.

Dette nivået innebærer et advarsel om vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder.

Vannføringen i Numedalslågen ved Kongsberg nådde onsdag morgen en topp på 718 kubikkmeter i sekundet, mens vannføringen i nedre deler av elva fortsatt er stigende.

Onsdag ventes mer regnbyger, og fra natt til torsdag ventes mye nedbør, noe som gjør at ytterligere vannføringsøkning med fare for flomvannføring på oransje nivå må påregnes.

– Vi var vant til flom hvert tiende år, og nå får vi flom inn annethvert år. Det er så uhyggelig at en mister helt lysta, sier bonden i Larvik.

Griser på jordet i Hvarnes.

– Grisene har det bra. De elsker vann, og legger på svøm. Men det blir så mye vann at det ikke er noe sted å gå. Vi har små griser også og vi må få dem til et trygt sted, sier Tore Jardar Wirgenes.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Tapt for alltid

For han og dyra hans får en flom store konsekvenser.

– Vi må pløye opp og så på nytt. Det verste av alt er når det er dyr med i bildet, sier han.

– Når vannet kommer inn overalt, må vi berge det vi kan. Det flommen tar, er tapt for alltid.

Wirgenes har nå måttet flytte 200 griser lenger opp på et annet jorde, og forventer å måtte flytte dem enda en gang.

– Jeg måtte slippe grisene inn i kornet som var treskemodent. Det er forferdelig kjedelig. Vi forbereder også en ny evakuering over på et nytt nivå.

Han har nå planer om å være oppe hele natt til torsdag for å følge med på situasjonen.

– Jeg håper flomtoppen kommer torsdag, ikke natt til torsdag, sier han.

Aktsomhetsnivåer – flom

Aktsomhetsnivå

Flomstørrelse og skadeomfang

4 (rød) Varsel om flom

Vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på bebyggelse og infrastruktur over store områder. Tilsvarer vannføring med mer enn cirka 50 års gjentaksintervall.

3 (oransje) Varsel om flom

Vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. Tilsvarer vannføring mellom cirka 5 og 50 års gjentaksintervall.

2 (gul) Varsel om flom

Minst et av følgende tilfeller:

  • Fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader pga. raskt økende vannføring i bekker/småelver, isgang, is i bekke-/elveløp, tele etc.
  • Spesielt stor vannføring/vannstand for årstiden.
  • Det ventes vannføring tett oppunder oransje nivå.

Det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

1 (grønn)

Ingen spesiell fare

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark