NRK Meny
Normal

Forbered huset på vinteren

Vinteren er rett rundt hjørnet, og det er flere ting man bør tenke på for å gjøre huset klart for den kalde årstiden. Her er byggmesterens beste råd.

Mye snø på hus

VINTER: Det er flere ting man burde tenke på for at huset skal gå en trygg vinter i møte.

Foto: MAGNUS SKILDHEIM

Kong vinters hvite, ubarmhjertige snøkåpe er vakker, men kan komme med en bismak hvis man ikke forbereder huset godt nok. Da kan det nemlig bli dyrt, forteller Ola Blom, byggmester i OKK Entreprenør avdeling Vestfold.

– Den viktigste er å sørge for at taket er helt og at ingen taksten er skadet. Hvis ikke kan snø og is trenge inn og ødelegge takpappen. Det kan over tid føre til at taket råtner. Da må den bærende konstruksjonen byttes ut, og det kan koste flere hundre tusen kroner. Det er også viktig at metallplater og andre former for taktekking er helt og uten skader, sier han.

Ola Blom

Ola Blom, byggmester i OKK Entreprenør avdeling Vestfold.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Blom legger til at dette kan skje også hvis taket bare har et svært lite hull.

– Det kan likevel gjøre at fuktighet stadig trekker inn. Slike hull er imidlertid vanskelig å oppdage ettersom fuktigheten da ikke fremstår som noe åpenbart problem – man får ikke akkurat vann inn i stua.

Lurt å olje terrassen

Blom har også råd til hva man bør gjøre med terrassen før vinteren.

– Terrasser i tre tåler i utgangspunktet godt vinteren, men er terrassen veldig tørr kan det lønne seg å olje den. Det skåner terrassen mot slitasje fra snø og is, sier han.

Byggmesteren råder deg også til å sette så mye som mulig av utegriller, parasoller og markiser inn før vinteren.

– Det som er fastmontert ute bør dekkes til. Det vil skåne veldig mot skade fra snø og is.

Hindre mus og rotter inne

Om vinteren får mange ubudne gjester i form av rotter og mus. De trekker gjerne inn når det begynner å bli nattefrost.

Rotte i hus

SKADEDYR: Rotter og mus inne er et problem for mange om vinteren. De får lyst til å trekke inn så fort det blir frost ute.

Foto: ANTICIMEX

– Man bør prøve å tette de meste åpenbare hullene i vegger og grunnmur. Ha likevel i bakhodet at mus bare trenger cirka seks millimeter store hull for å komme seg inn. Det kan være lurt å legge ut muse- eller rottegift i huset, sier Blom, og legger til:

– Har disse smågnagerne først fått fotfeste inne, blir de raskt mange. De spiser alt fra møbler til gardiner og ledninger.

For å sikre seg mot rotter i huset, bør man ifølge Folkehelseinstituttet blant annet sørge for at det ikke er vegetasjon og rot tett inntil grunnmuren. Man bør også prøve å tette alle hull rundt avløpsrør og kloakk.

Rydd gårdsplassen

Blom vil komme med et tips som han tror mange har lett for å glemme.

– Min erfaring er at når man skal begynne snømåkingen, har man glemt å rydde for eksempel spader og trehjulssykler vekk fra gårdsplassen. Da kan både tingene og snøfreseren bli ødelagt. Derfor bør folk ta en ryddesjau allerede nå – snøen kan komme plutselig.