NRK Meny
Normal

– Overilt Mannen-varsling

I dag kom beskjeden om at Mannen i Romsdalen ikke kommer til å rase før til våren. – Det er helt umulig å forutsi, sier geolog Sven Dahlgren.

Sven Dahlgren

Sven Dahlgren, regiongeolog i Vestfold mener heller ikke geologer kan forutse hva som kan skje når det gjelder ras. Foto: Karin Madshus/NRK

Foto: Karin Madshus/NRK

– Det skjer ikke før til våren hvis det ikke blir voldsomt mildvær, men blir det voldsomt mildvær og nedbør kan det kanskje rase noe likevel, sier Sven Dahlgren, regiongeolog i Vestfold.

Etter at målinger viste at fjellet Mannen i Romsdalen begynte å bevege seg veldig fort i slutten av september er det nå blitt uker med evakuerte beboere, presseoppbud og livesendinger fra stedet. I dag kom meldingen fra ekspertene om at Mannen mest sannsynlig ikke kommer til å rase før til våren.

– Overilt

– I utgangspunktet ville jeg ikke gått ut og sagt at "den ramler ned klokken fire i ettermiddag" som det ble antydet. (Da målinger varslet at Mannen beveget seg i oktober journ.anm.) Jeg tror de var litt ivrige da de sa det ville skje i kveld eller i morgen tidlig. Det var litt overilt, sier Dahlgren.

Det er første gang man forsøker å forutsi en slik hendelse i Norge, men det er ifølge geologen en ikke ukjent problemstilling i utlandet at mennesker evakueres på grunn av fare for ras eller vulkanutbrudd uten at noe skjer.

Hadde Mannen fortsatt med den samme hastigheten hadde fjellet rast. Ifølge Dahlgren er det ikke uvanlig at fjellras stopper opp på grunn av frost eller andre årsaker.

Ikke noe valg

Dahlgren sier at man uansett ikke har noe annet valg enn å evakuere når mennesker bor under et sted hvor det kan komme til å rase.

– Man kan ikke la være å flytte på folk når det ser ut som om det skal komme ras, sier han.

Det som skjer er på naturens premisser. Dahlgren mener at heller ikke geologer kan forutse når ting kan skje.

– For å være sikker på at folk skal være sikret fra fare må de flyttes og ikke flyttes tilbake før en måned, et halvt år eller et år, sier Dahlgren.

Fra rødt til gult

Ingen har foreløpig flyttet tilbake til Rauma hvor det har vært fare for ras.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra ved NVE Norges vassdrags- og energidirektorat sier at de har gitt de rådene de burde ha gitt når det gjelder Mannen-rasfaren.

– Jeg ser ikke at vi burde ha gjort noe annet i etterkant, sier han.

Rasfaren har nå gått fra å ha kode rød, til kode gul, som indikerer lavere rasfare.

– Det er mindre sannsynlig at det blir mildvær i 11.000-12.000 meter over havet. Det er vinter der oppe nå, men situasjonen overvåkes. Hvis mildværet kommer kan faren endre seg, da får vi en ny situasjon, sier han.