NRK Meny
Normal

Folkeavstemning om Vear

Stokke (NRK): Politikerne har bestemt at det skal være en rådgivende folkeavstemning om hvilken kommune Vear skal tilhøre. – En seier for Innbyggerlista, sier Anders Larsen.

Erlend Larsen, ordfører i Stokke kommune

ORDFØRER: Erlend Larsen sier det har vært et stort ønske å avklare Vears tilhørighet, mens Stokke fortsatt er en selvstendig kommune.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Etter at det ble bestemt at Stokke, Andebu og Sandefjord går sammen til en storkommune, har innbyggerne på Vear krevd en folkeavstemning om hvilken kommune området skal tilhøre. Nå går formannskapet inn for at det holdes en rådgivende folkeavstemning i forbindelse med lokalvalget.

Dette er et kompromissforslag. Det betyr at alle partiene som har vært med har måtte gi og ta for å få til noe felles, sier ordfører i Stokke, Erlend Larsen.

Les også: Aksjonsgrupper vil stille tverrpolitisk liste i kommunevalget

Ordføreren sier det har vært et stort ønske om å avklare spørsmålet om Vear skal tilhøre Tønsberg eller Stokke og på sikt storkommunen SAS.

Dersom vi skulle få gjort det, og i tillegg skulle lagt det til en folkeavstemning, så var junimøtet siste mulighet, sier han.

Les også: Vil følge Stokke med argusøyne

Seier for innbyggerne

Anders Larsen, leder for Innbyggerlista synes det er bra at politikerne har snudd, og velger å høre på sine innbyggere.

Jeg synes det er en seier for Innbyggerlista. Vi er fornøyd med at det politiske flertallet vedtok en rådgivende folkeavstemning.

Les også: Aksjonsgrupper vil stille tverrpolitisk liste i kommunevalget

Det er allikevel en stor hake ved den rådgivende folkeavstemningen, og det er at hele kommunen skal stemme over det, mener Larsen. Han mener at kun de berørte innbyggerne bør høres.

Ordføreren som var en av dem som mener kun innbyggerne på Vear skulle høres i saken, trekker frem at alle parter blir hørt.

I denne rådgivende folkeavstemningen skal det skilles ut hva innbyggerne i Vear-området mener. Så vi får ikke bare høre hva alle mener, men også hva de som bor på Vear spesielt mener, sier Erlend Larsen.