Hopp til innhold

Følger ekstremværet minutt for minutt

Hold deg innendørs og følg rådene fra myndighetene. Det er den klare oppfordringen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Der følges ekstremværet «Tor» minutt for minutt.

Ekstremværet Tor

Harald Rasmussen leder avdelingen for krisehåndtering i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Der overvåkes ekstremværes kontinuerlig gjennom kvelden og natten.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for åtte av landets fylker. Svært sterk vind treffer Vestlandet i ettermiddag og beveger seg nordover utover kvelden og natten. Folk blir bedt om å binde fast løse gjenstander og så holde seg innendørs.

– Har du noe ute å gjøre så hold deg innendørs likevel, sier avdelingsleder Harald Rasmussen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Koordinerer innsatsen mot «Tor»

Direktoratet i Tønsberg har ansvar for å overvåke situasjonen og koordinere innsatsen mot ekstremværet «Tor». Staben som nå monitorerer og holder kontakten med kommuner, fylkesmenn, Sivilforsvaret, Justisdepartementet og andre offentlige etater er nå forsterket.

- Kommunene, nødetatene og Sivilforsvaret er godt forberedt. Utstyr flyttes nå til områder som blir hardt rammet, sier Rasmussen.

Harald Rasmussen

Harald Rasmussen hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer deg til å holde deg innendørs i ekstremværet.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Gjennom hele kvelden og natten skal DSB ha møter med Justisdepartementet for å vurdere om ekstraordinære tiltak. Gjennom et eget datasystem er det kontakt mellom alle nødetater, kommuner og offentlige etater.

Kan få store konsekvenser

DNB forsikring tror ekstremværet «Tor» kan føre til skader for 600 millioner kroner. Allerede ved 14-tiden i ettermiddag var flere tusen husstander i Hordaland uten strøm. Viktige institusjoner, som Haukeland universitetssykehus i Bergen, skal ha gode nødløsninger, men blir strømmen borte lenger blir det problemer.

– Blir strømmen borte lenger blir det problemer for kommunene og innbyggere, sier Rasmussen.

Rasmussen understreker at kommunene lærte mye etter ekstremværet «Dagmar» i 2011 og at kommunene nå skal være godt forberedt.

– Likevel er det sånn at man aldri vet helt sikkert hvor været treffer og hva som skjer. Det kommer alltid noen overraskelser, men jeg er helt sikker på at vi er lang bedre forberedt nå enn for bare noen få år siden, sier Rasmussen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark