– Møtet med Mensa var som å komme hjem

Morten Østby er blant landets to prosent mest intelligente.

Morten Østby.

Morten Østby er testansvarlig i Mensa i Vestfold og Telemark.

Foto: Linn Løkken / NRK

Selv tok han testen i fjor sommer, og har vært Mensa-medlem siden da.

– Jeg hadde en anelse om det, men jeg ble uansett litt overrasket. Bare det å møte de to som holdt testen, var som å komme hjem. Det er mange av Mensa-medlemmene som forteller at de endelig finner noen som dem selv, sier han.

– Mensa er en sosial klubb for de to prosent mest intelligente. Vi har også et visst arbeid mot skoleverket i forhold til de intelligente barna.

Østby forteller at han gjorde det dårlig på skolen fordi han ikke ble utfordret, noe som førte til at han kjedet seg. Han tror dette gjelder mange Mensa-medlemmer.

– Hvor viktig er en forening som Mensa, mener du?

– Den er vel like viktig som alle andre foreninger. Man trenger et sted å høre hjemme.

Foreningen har 1 410 medlemmer på landsbasis. I Vestfold og Telemark er det totalt 94 medlemmer.

Les også:

En score på minst 131

IQ-test

Torsdag ettermiddag kan du teste din IQ på Horten bibliotek. Du må gjennom en 20 minutters test, hvor du skal løse 45 figuroppgaver. (bildet viser et eksempel på en oppgave)

Foto: Mensa

Med totalt 94 medlemmer hadde lokallagene i Vestfold og Telemark så få medlemmer at de slo seg sammen. Hva det betyr er usikkert. Har vestfoldinger og telemarkinger en lavere IQ enn resten av befolkningen, eller er de bare ikke så opptatt av å måle IQ og melde seg inn i en klubb for de mest intelligente?

Uansett har du nå sjansen til å finne ut om du er blant landets to prosent smarteste.

I morgen møter Mensa opp med IQ-tester på Horten bibliotek, og det er også planlagt en test i Larvik i løpet av høsten.

Morten Østby er testansvarlig i Lokallaget i Vestfold–Telemark, og han forklarer at Mensas krav er en score på minst 131.

– Alle som deltar får et brev med resultatet i posten. De som har høy nok score, får også et tilbud om medlemskap i Mensa, sier han.