Hopp til innhold

FM-radioen blir ikke ubrukelig

Med et enkelt grep kan den gode, gamle FM-radioen få nytt liv – selv etter at FM-nettet slukkes.

radio
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Du har kanskje hørt myten om at "20 millioner FM-radioer må kastes". I løpet av 2017 forsvinner de store radiokanalene fra FM-frekvensene.

Men det betyr ikke nødvendigvis at du må kjøpe deg en ny radio.

– Gamle radioer kan man digitalisere ved å koble til en adapter, forteller Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge.

Mari Hagerup

FULLT BRUKELIG: Din gamle FM-radio er fortsatt mulig å bruke

Foto: Henrik Agledal / NRK

Da tar de gamle radioene inn digitale signalene og kan dermed brukes etter at FM-nettet er slukket. Ifølger Hagerup finnes det cirka 6,6 millioner radioer i Norge i dag.

– Veldig mange har et nært forhold til den gamle radioen sin, og de blir sikkert glad når de finner ut man kan beholde den, tror Hagerup.

Ikke kast radioen

Med dette enkle grepet, trenger man altså ikke nødvendigvis kaste den gamle radioen sin. Folk NRK prater med på en av elbutikkene i Tønsberg synes det er trist at mange radioer nå trolig går i søpla. Likevel velger de aller fleste å kjøpe splitter ny radio selv om de kjenner til muligheten med adapter.

Prosjektleder Sylvi Aadland i retursamarbeidet Loop, sier alle radioene som går i søpla kan oppfattes som miljøsløseri.

– i Norge i dag samler vi inn 150 000 tonn elektrisk avfall hvert år. Radioer er en liten andel av dette, men uansett vil radioen ha verdi videre i form av nye råmaterialer, sier Aadland.

De er svært opptatt av at radioene ikke blir kastet, men levert inn slik at det blir tatt hånd om på en god måte og blir til nye produkter.

Faktisk kan 99 prosent av materialene i de gamle FM-radioene brukes på nytt. Og derfor er spesielt viktig at DAB-kjøperne leverer inn de gamle radioene på riktig sted.

– Radioer kan leveres inn gratis hos alle butikker som selger radioer. Da går de videre til gjenvinning, sier Aadland.

90 prosent av radioen blir til helt nye produkter, mens ni prosent blir energigjenvunnet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark