Flyttes til beryktet fengsel

Utenriksdepartementet er bekymret for de to nordmennene som er fengslet i Kongo.

Arrestert nordmann i Kongo
Foto: NRK

De to nordmennene er mistenkt for å ha skutt og drept den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo. Selv nekter de staffskyld og hevder Kasongo ble drept av lokale opprørere.

Les: Ber om dødsstraff for nordmenn i Kongo

UDs representant i Kongo, Fred Rasmussen, bekrefter overfor Dagbladet at de to nordmennene nå skal flyttes til et farligere fengsel.

Vanskelig tilgjengelig

Selv om norske myndigheter har fått forsikringer om at alt skal være trygt i det nye fengselet, ber UD om at nordmennene får bli i militærfengselet i Kinsingani.

Fengselet som etterforskningslederen vil flytte nordmennene til, ligger 17 kilometer utenfor byen og er vanskelig tilgjengelig. Det gjør det vrient for både advokaten og UD å følge opp og sikre at de to får riktig behandling.

Militær domstol

Rettsaken mot de to vil trolig bli ført for en militær domstol, da skytevåpenet som sjåføren ble drept med var et militært våpen.

Selv om nordmennene skulle få dødsstraff, er det langt fra sikkert at de vil bli henrettet. Selv om kongolesiske domstoler fortsatt dømmer folk til døden i alvorlige straffesaker, er ingen blitt henrettet i landet siden 2003.

Saken ventes å komme opp om et par uker.

Les også: Enka forventer dødsstraff

Les også: - Bestikkelser kan hjelpe