Hopp til innhold

Flytebrygge eller badestrand?

Årelang konflikt splitter hytteeiere og fastboende i Sande.

Kjemper mot bryggeanlegg

Foto: Anders Brekke Jørgensen/NRK

– Det er tragisk, i en kommune med en kystlinje på ti minutter, og med flust av tilgjengelige båtplasser, at man velger å omkranse kommunen kanskje aller fineste sandstrand.

Det sier initiativtaker til «Venner av Sandvikstranda», Tori-Mette Gausen, til NRK.no.

Den idylliske og populære Sandvikstranda er for lengst innviet for sesongen. Men ikke mange meterne ut i det fristende badevannet er også arbeidet med å forlenge brygga og anlegge flytebrygge godt i gang.

Steile fronter

Tori-Mette Gausen

Gausen frykter at flytebrygga vil ødelegge for dem som vil bade.

Foto: Anders Brekke Jørgensen / NRK

I seks år har det vært steile fronter mellom dem som vil beholde stranda slik den er, og dem som vil ha båtplass. Den siste gruppen har, naturlig nok, samlet seg i Bryggeforeningen. Lederen i foreningen ønsker ikke å bli intervjuet, men sier han tror flytebrygga ikke kommer til å ødelegge badelivet.

– Det vi har vært redde for at omkransingen av stranda vil medføre betydelige konflikter, og at det vil tette igjen for den unike bølgepåvirkningen som holder kvaliteten på sandstranda. Det er miljøhensyn og hensyn til de badende vi er redde for, sier Gausen.

– Hvorfor vil den ødelegge for bademulighetene?

– Sandvikstranda er egentlig ganske langgrunn, så når det er lavvann så vil badeområdet strekke seg til en meter. Det vil bli vanskelig for båtene å navigere inn og ut uten å berøre badeområdet, mener Gausen.

Les også:

– Politisk tragedie

Jan Fredrik Vogt

Vogt mener politikerne innerst inne ønsker et annet vedtak.

Foto: Anders Brekke Jørgensen / NRK

Reguleringsplanen som tillater flytebrygga ble vedtatt av lokalpolitikerne i Sande i 2000.

– Det er en politisk og en administrativ tragedie, og jeg håper Fylkesmannen kan rydde opp i det kommunen selv ikke har klart å rydde opp i. Slik at vi får det vedtaket folk og politikere i Sande innerst inne ønsker, sier leder i Sande Frp, Jan Fredrik Vogt.

Men reguleringsplanen ligger fast, selv om dagens politiske flertall neppe ville vedtatt den.

– Det har vært gjort forsøk på å gjøre om vedtaket, men det har vi ikke nådd frem med. Det har blitt anket til Fylkesmannen, og Fylkesmannen har stadfestet det tidligere vedtaket. Så kommunen har ikke hatt noen muligheter utover det de har gjort, sier ordfører i Sande, Karl Einar Haslestad (Ap).