NRK Meny
Normal

Flere vil jobbe i begravelsesbyrå

Stadig flere vil bli kollega med John Haugland.

John Haugland 2

FYSIOTERAPEUT: Han er utdannet fysioterapeut, men har jobbet i begravelsesbyrået i 25 år.

Foto: Linn Løkken / NRK

De siste årene har John Haugland ved Bøe begravelsesbyrå i Sandefjord opplevd at stadig flere ønsker å jobbe hos dem.

– Jeg opplever at det er en veldig fin og meningsfull jobb.

John Haugland, Bøe begravelsesbyrå

Haugland tror den økte interessen kan ha en naturlig forklaring.

– Det er blitt mer åpenhet rundt døden. Det har vært medieoppslag om hva vi jobber med i begravelsesbyrået, og bransjen er blitt mer åpen. Det var mer hemmelighetsfullt før, men alle ønsker mer åpenhet om det nå, og det er bra, sier Haugland.

Finner glede i jobben

Haugland har jobbet hos Bøe begravelsesbyrå i 25 år. I løpet av de første 15 årene var det kun et par stykker innom og spurte om jobb. De siste to til tre årene får de i hvert fall en henvendelse i måneden.

– Jeg opplever at det er en veldig fin og meningsfull jobb. Jeg er egentlig fysioterapeut, men jeg har funnet en veldig glede i å jobbe her, sier han.

Han ser at det kanskje kan være litt rart og si at man føler glede når man jobber i et begravelsesbyrå, med folk som er i sorg og i bunnløs fortvilelse.

– Jeg får lov til å jobbe med noe folk er takknemlige for, når jeg gjør det ordentlig. Jeg hjelper til med praktiske ting i de vanskelige dagene mellom dødsfallet og begravelsen.

Tunge løft

Etter å ha snakket med mange som ønsker å jobbe som begravelsesagenter ser Haugland en tydelig overvekt av en spesiell gruppe.

– Det er veldig mange unge kvinner som har tatt kontakt, gjerne med helsefaglig bakgrunn.

Han tror det er samtalen med familien og omsorgsdelen av jobben de unge kvinnene tenker på. Men det er også mye praktisk arbeid og tunge løft i jobben i et begravelsesbyrå.

– Litt skummelt kanskje?

På høgskolen på Bakkenteigen utdannes det mange sykepleiere og barnehagelærer hvert år, som jo er typiske omsorgsyrker. Linn Elise Knutsdotter Persen, som skal bli barnehagelærer, har allerede litt erfaring med å jobbe med døden.

– Jeg har jobbet som sommerhjelp på kirkegården, en helt ok jobb, sier hun, og innrømmer at hun har tenkt tanken på å jobbe i et begravelsesbyrå.

– Men det er kanskje litt skummelt også da, å skulle håndtere døde mennesker. Men jeg vil jo tro at det er en ganske fredelig og fin jobb.

Men om Linn Elise skulle ønske seg en jobb i begravelsesbyrå må hun nok finne et annet enn Bøe. For på kontoret til John Haugland ligger det et trettitalls søknader.

– Jeg tar vare på alle e-poster og søknader. Det er hyggelige folk som har søkt. Men vi gode ansatte som vi er veldig fornøyde med, så vi har ingen planer om å ansette noen for øyeblikket.

  • Les også: