NRK Meny
Normal

Slik vil kommunene bekjempe radikalisering

Flere Vestfold-kommuner fikk 200 000 kroner i tilskudd for å jobbe mot radikalisering og ekstremisme.

Handlingsplan mot radikalisering

HOLDER SEMINAR: Flere kommuner har sammen fått økonomisk støtte fra Integrerings - og mangfoldsdirektoratet til å arrangere et seminar for å opplyse om radikalisering og hvordan man kan bekjempe dette.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Et tilskudd fra Integrerings - og mangfoldsdirektoratet (IMDi) på 200 000 kroner skal hjelpe flere kommuner å bekjempe radikalisering og ekstremisme.

Nøtterøy kommune har i samarbeid med Horten, Stokke, Sandefjord, Andebu, Tønsberg, Holmestrand, Larvik, Asker, Porsgrunn, Skien og Bamble søkt om og fått midler som skal gå til bekjempelse av radikalisering.

Summen på 200 000 kroner skal brukes til å arrangere et seminar for å belyse temaet.

jo garcia gullvåg

ARRANGERER SEMINAR: Arbeidslagleder ved Ressurssenter for mennesker med utviklingsmuligheter Jo Garcia Gullvåg holder på å planlegge et seminar der temaet er bekjempelse av radikalisering.

Foto: Privat

- Vi ønsker å arrangere et seminar for ansatte som jobber med mindreårige flyktninger for å øke kunnskapen om prosessen rundt radikalisering, årsakene til det og hvilke forebyggende tiltak som kan være aktuelle å jobbe med, sier Jo Garcia Gullvåg. Han er arbeidslagsleder ved Ressurssenter for mennesker med utviklingsmuligheter og jobber tett med prosjektet.

Jobber for at mennesker ikke faller utenfor

Seminaret vil inkludere de som jobber med mindreårige flyktninger i kommunene, samt samarbeidspartnere og frivillige. Prosjektet er fortsatt under planlegging, og vil finne sted i januar 2016.

- Er det et behov for dette seminaret?

- Det er ikke meg bekjent, at denne problematikken tilfaller denne gruppen mer enn andre, men vi jobber med en gruppe mennesker som kommer hit fra områder med krig og konflikt. Det gjør dem ekstra sårbare og de kan havne utenfor. Dette er et generelt forebyggende tiltak, sier Gullvåg.

Nærbilde av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

LOKAL BEKJEMPELSE: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne ønsker at kommunene skal jobbe lokalt for å forebygge ekstremisme.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

- Må bruke kompetansen i kommunene

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet mottok 50 søknader til tilskuddsordningen som var på 7,5 millioner kroner.

– Regjeringen jobber aktivt med å forebygge rekruttering til voldelig ekstremisme. Arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme kan ikke møtes med polititiltak alene. I det forebyggende arbeidet må lokalsamfunn og frivillige organisasjoner involveres. Vi må bruke kompetansen og erfaringene som finnes i kommunene, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne på Integrerings- og mangfoldsdirektoratets hjemmesider.

LES OGSÅ: Disse vil bli politimestre i i fremtidens Politi-Norge