Hopp til innhold

Psykiske plager blant ungdom øker

Flere unge har psykiske plager enn for fire år siden. Særlig er det flere jenter som sliter, viser tall fra Ungdata 2017.

Rune Kippersund

VESTFOLD NRK: Rune Kippersund er folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune. Han vil jobbe for en mer systematiske tilnærming for at flere unge skal slippe å føle seg deprimerte.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Det kjenner jeg meg veldig igjen i, sier Salma Elmrani, når vi møter henne i lunsjen på Færder videregående skole i Tønsberg.

– Jeg tror jenter har veldig mye. Jenter har høye mål og skal alltid kunne det beste, og så blir de skuffa når de ikke klarer det. Det ødelegger veldig mye for psyken, sier hun.

1 av 5 opplever psykiske plager

Resultatene av Ungdata-undersøkelsen 2017 er nokså tydelige.

– Hovedtendensen er at ungdommene i Vestfold er godt fornøyde med foreldre, skole og har et godt selvbilde. Men flere enn før har psykiske plager, sier folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune, Rune Kippersund.

Undersøkelsen viser at 16 prosent av elevene i ungdomsskolen og 22 prosent av elevene i videregående skole oppgir å ha depressive symptomer. Det er en økning fra 13 til 19 prosent fra 2013.

Økningen er større enn i resten av landet.

Dataene viser også at flere jenter enn gutter oppgir at de er nedstemte, og at forskjellene øker fra ungdomsskolen til videregående skole.

I ungdomsskolen oppgir 23 prosent av jentene at de har depressive tendenser, mens bare 8 prosent av guttene opplever samme.

I videregående skole opplyser 32 prosent av jentene at de har depressive tanker og følelser, mens 11 prosent av guttene opplever det samme.

Ungdata 2017 gir ingen svar på hvorfor det er slik. Den viser bare en tendens.

Sosiale medier

På nabobordet til Elmrani sitter en hel jentegjeng fra 1. klasse. De har vært på med undersøkelsen. På spørsmål om hvorfor jenter oppgir at de ofte er nedstemte, tror de svaret ligger i bruken av sosiale medier.

– Jeg sjekker Instagram og Snapchat hele tiden, sier Hannah Mørken. Og så følger man kjendiser som liksom er perfekte. Selv om vi vet at de ikke er det, påvirker det oss.

– Selv om jeg tenker at jeg ikke skal bry meg om hva andre synes om meg, så har jeg alltid den lille tanken der om hva andre synes om meg, sier Victoria Steen Hansen.

Elever ved Færder videregående

FÆRDER VGS: Jenter har kanskje mer press. I hvert fall uttrykker de det oftere, tror denne gjengen. (f.v. Victoria Steen Hansen, Julie Horn Semb, Andrea Yun Vika, Elisabeth Novsjø, Sarah Mariskow, Celine Elmer Fjeldberg, Sofia Villafranca, Sofia Foth Hedemark og Hanna Mørken)

Foto: Helena Rønning / NRK

Gutter er gutter

Jentene i 1. klasse tror gutter også opplever stort press.

Særlig kroppspresset hos gutter tror de er like stort. Men det er lettere å komme unna med dårlig oppførsel hvis du er gutt, tenker de.

– Det er mye lettere å komme unna med det hvis du er drittsekk og er gutt, for da sier man bare de er jo gutter, sier Sofia Villafranca.

Hanna tilføyer at gutter nok har større drikkepress enn jenter.

– Hvis du er jente å drikker deg full ofte, så blir du sett på som løs. Men hvis du er gutt og drikker ofte, er det liksom helt greit.

De mistenker også guttene for ikke å ha vært helt ærlige når de svarte på undersøkelsen.

– De snakker ikke så mye om slike ting som oss jentene, sier Hannah.