Flere smittet av hjernehinnebetennelse på speiderleir

35 ungdommer fra Vestfold var med på leiren, men så langt er det ikke meldt om smitte blant de norske deltakerne.

Flere europeiske speidere har fått påvist hjernehinnebetennelse etter en internasjonal speiderleir i Japan, der over 800 nordmenn deltok.

Så langt er ungdommer fra Skottland smittet, og helsemyndighetene i Sverige opplyser at minst én person sannsynligvis er smittet.

Kirvil Kaasa i Norges speiderforbund forteller at det er lite sannsynlig at de norske deltakerne, som kom hjem forrige tirsdag, har blitt smittet.

– I forkant av turen anbefalte vi alle som skulle være med om å vaksinere seg mot blant annet hjernehinnebetennelse og det har vi inntrykk av at veldig mange gjorde. Samtidig vet vi at det vanligvis tar tre til fem dager fra man blir smittet til sykdommen bryter ut, og ettersom det ikke er meldt om noe hittil reduseres risikoen for hver dag som går, sier hun.

De tok umiddelbart kontakt med alle som hadde vært med på leiren etter at de første tilfellene ble oppdaget i Skottland på fredag.

– Vi sendte ut informasjon til alle og informerte om hvilke symptomer de burde være oppmerksomme på. Vi sa også at de burde ha lav terskel for å dra til legen, sier hun, og legger til:

– Rask økende feber, alvorlig hodepine, utslett, lysskyhet, kvalme og oppkast er symptomer som kan tyde på hjernehinnebetennelse.

Over 30 000 ungdommer fra hele verden deltok på speiderleiren.