Hopp til innhold

Flere partier vil endre på skatteordningen

Ordningen vil gi skattelette for private investorer dersom de satser på nyetablerte virksomheter.

Kapoow Sandefjord Entreprenørskap

RIKTIG TANKEGANG: – Jeg ser en klar fordel med en slik ordning. Det vil bli enklere for gründerne, sier Thomas Lunde, en av entreprenørene bak det nyetablerte selskapet Kapoow i Sandefjord. Daglig leder, Carina Framstad, er enig.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Ettersom arbeidsmarkedet er under stadig forandring, drøfter flere partier en ny skatteordningen som kan støtte entreprenørene.

– Stortinget sitter og diskuterer det nå under statsbudsjettforhandlingene. Det er flere partier som har gått inn for det og Venstre har sagt at de kommer til å kreve det i budsjettforhandlingene, sier Hilde Widerøe Wibe, direktør for næringspolitikk i Abelia.

Dersom ordningen blir besluttet endelig, vil private investorer kunne få fradrag på skatten. Betingelsen er at de velger å investere i nyetablerte virksomheter.

LES OGSÅ: De unge må tenke nytt

– Voksende politisk interesse

 Hilde Widerøe Wibe

KJEMPET LENGE: Hilde Widerøe Wibe, direktør for næringspolitikk i Abelia, sier at de har kjempet for en slik ordning over en lengre periode.

Foto: Heidi Widerøe

Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, har lenge kjempet for å få til et investeringsfradrag på skatten for private investorer. I samarbeid med Norsk Venturekapitalforening (NVCA), utformet de en rapport med en anbefaling på hvordan løsningen bør iverksettes best mulig.

Også en rekke politiske partier har vist interesse for en slik ordning.

– Høyre har foreslått det her i sitt partiprogram for neste periode, det samme har Kristelig Folkeparti. Venstre har hatt det. Arbeiderpartiet har tidligere snakket om en tilsvarende ordning, så det begynner altså å bli ganske stor interesse for det i det politiske miljøet, sier Wibe.

Lite kunnskap

Stortingsrepresentant for Vestfold Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, sier at politikerne er nødt til å legge til rette for at nye bedrifter, gründere og oppstartselskaper får levelige vilkår slik at Norge kan få nye arbeidsplasser i fremtiden.

– Men vi må ha mer kunnskap. Det er viktig å finne en ordning som skal motivere til nye investeringer uten at den skal legge til rette for skatteplanlegging og at folk bruker det som et smutthull, sier Løvaas.

Kårstein Eidem Løvaas

TRENGER ARBEIDSPLASSER: – Jeg vil bare oppfordre partiene til å bli enig med Høyre på dette punktet. Vi trenger nye arbeidsplasser, sier Kårstein Eidem Løvaas.

Foto: Jarl Nymo / NRK

I tillegg må kravene og avgrensningene defineres. Per dags dato er det fortsatt uklart hvor stort investeringskapitalen må være for å kunne få et skattefradrag, hva skattefradraget vil bli og hvordan man skal definere en "gründer".

En evig kamp om pengene

– Jeg ser en klar fordel med en slik ordning, og jeg tror at det kommer til å bli enklere for gründerne.

Det sier Thomas Lunde, prosjektutvikler og regissør i filmproduksjonsselskapet Kapoow. Virksomheten ble etablert i 2015 og utgjør i dag en av Norges 558 959 virksomheter. For å få hjulene til å gå rundt, har de vært i kontakt med private og statlige investorer, og søkt om støtte hos Innovasjon Norge og ved en rekke andre instanser.

– Det er en evig kamp om pengene. Men det har kanskje vært ekstra vanskelig for oss i startfasen, fordi vi prøver å være så innovative som mulig og det er ikke alltid folk forstår hva vi driver og utvikler, sier Lunde.

Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas sier at dersom flere partier foreslår skatteordningen i sine partiprogram, kan den muligens komme på plass i neste periode.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark