NRK Meny
Normal

Flere influensatilfeller i Vestfold

Ifølge Folkehelseinstituttet er det påvist flere tilfeller av influensa i Vestfold enn det som er normalt.

Influensa

INFLUENSAUTBRUDD: Folkehelseinstituttet regner med at flere hundre dør hvert år, enten av influensa eller av komplikasjoner av sykdommen. Som regel er det de eldre som er mest utsatt.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sjef ved medisinsk klinikk, Jon Anders Takvam, registrer at det så langt denne vinteren er påvist flere tilfeller av influensa enn det som er normalt. I løpet av julen var rundt 40 pasienter innlagt ved Sykehuset i Vestfold.

Siri Helene Hauge, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, bekrefter økningen av influensatilfeller.

– Utbruddet startet først på Østlandet, spesielt i Vestfold. Vi regner med at vi er på landsbase i toppukene nå og at utbruddet kommer til å flate ut og gå over etter hvert, sier Hauge.

LES OGSÅ: Influensaen fortsetter å stige

500 millioner syke hvert år

Siri Helene Hauge

VAKSINERE SEG: Siri Helene Hauge, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, sier at målet er at 75 prosent tar vaksinen. Nå ligger tallet på under 30 prosent. – Så her har vi en jobb å gjøre, sier hun.

Foto: Privat

Siri Helene Hauge sier at Folkehelseinstituttet regner med at rundt en halv million nordmenn blir syke hvert år.

Så langt i sesongen har rundt 1600 nordmenn blitt lagt inn på sykehuset på grunn av influensa.

– Vi har tall for halve landet som viser at 800 har blitt innlagt denne sesongen. Og siden vi har tall for halve landet, så vil det si omtrent det dobbelte så langt, sier Hauge.

– Ressurskrevende

Influensasesongen er ressurskrevende for sykehuset, ifølge Takvam.

– Spesielt i en situasjon der også ansatte blir syke av influensa. Det har gått en god del ekstra tjenester som gjør at man kunne ha håndtert situasjonen, sier han.

Takvam forklarer at det skal noe til før man blir lagt inn på sykehus med influensa.

– Da må du ha en reduksjon i allmenntilstanden, eller du må være sykere enn ved en vanlig forkjølelse. Og i tillegg så er det ofte sånn at en må også ha andre helsesvekkelser, sier han.

Jon Anders Takvam

TIDLIGERE I ÅR: Jon Anders Takvam, klinikksjef ved Sykehuset i Vestfold, sier at influensasesongen har kommet tidligere enn hva den har pleid.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vaksinere seg?

Takvam forteller at det tidlige utbruddet kan bety at influensaen forsvinner også før normalt. Det er riktignok ikke helt sikkert.

– Så viser det seg også dessverre at hvis man får veldig tidlige topper, så rekker man kanskje å få en topp til utover vinteren.

Det er fortsatt ikke for sent å vaksinere seg, men det begynner å haste, ifølge Takvam.

– Det tar cirka 14 dager ifra du setter vaksinen til effekten er maksimal. Og når vi da begynner å nærme oss toppen, så er mitt råd til en utsatt pasient å gå raskt til doktoren for å få vaksine.