Hopp til innhold

Flere hundre i fakkeltog mot skolenedleggelse

Re-ordfører Thorvad Hillestad har fortsatt ikke bestemt seg for om han ønsker å legge ned Ramnes skole.

I kveld gikk flere hundre mennesker i fakkeltog for å vise sin motstand mot nedleggelse av Ramnes skole.

– Ikke legg ned Ramnes skole!

Slik lød det samstemte ropet fra flere hundre engasjerte mennesker i fakkeltog i Re i kveld.

Formannskapet i Re vedtok nylig å legge ned Ramnes skole. De ønsker i stedet å overføre rundt 200 elever fra Ramnes til Rørostoppen skole. Saken har engasjert sterkt i Re kommune, og det har tidligere vært to underskriftskampanjer for å beholde skolen.

Lise Lagarhus, medlem av aksjonsgruppa mot nedleggelse av Ramnes skole, sier at mange i Re ikke ønsker en så stor skole som Røråstoppen tegner til å bli.

– Hvis politikerne legger ned Ramnes skole, som per i dag har 203 elever, vil den nye Rørostoppen skole overstige 400 elever. Det vil bare ta et par år før elever som nå bor i Vivestad, men går på skole i Andebu, blir overflyttet. Da vil Røråstoppen bli en skole med tilflytningsvekst, og få et elevtall på over 500. Det mener vi er altfor stort for disse barna, sier hun til NRK.no.

Fakkeltog i Re kommune

Både voksne, ungdom og barn møtte opp i kveldens fakkeltog i Revetal sentrum.

Foto: Henrik Bøe/NRK

Hillestad har ikke bestemt seg

Om skolen blir lagt ned eller ikke, blir avgjort i kommunestyret i Re neste torsdag. Partiene i Re kommune diskuterte saken på sine respektive gruppemøter mandag kveld.

– Jeg har ikke noe fasitsvar på hva mitt parti vil gå inn for i denne saken, sier Thorvald Hillestad, ordfører i Re.

– Du har altså ikke bestemt deg?

– Nei. Jeg var del av flertallet i formannskapet, det skal jeg ikke legge skjul på. Det har imidlertid rent vann i sjøen siden den gang, og jeg er åpen for impulser fra dem som mener de kan opplyse meg i saken.

Lagarhus forteller at aksjonsgruppa har hatt underskriftskampanje på Ramnes og Røråstoppen skoler.

– På Ramnes skole ønsker opp mot 90 prosent av de foresatte å beholde skolen. Tallene fra Røråstoppen er ikke analysert ennå, men det foreløpige tallet er at 75 prosent av de foresatte ikke ønsker utvidelse av skolen, sier hun.

Mener prosessen har gått for fort

Aksjonsgruppa har blant annet protestert på at nedleggelsesprosessen har gått for fort.

– Det er jeg veldig enig i, og det er det jeg antakeligvis synes er det tristeste ved saken. Vi har ikke klart å gjøre dette til en god prosess hvor innbyggerne har fått anledning til å komme på banen og si meningene sine, sier Hillestad.

Han synes Lagarhus sin innvending om at Røråstoppen blir en storskole er viktig.

– Det spørs om ikke skolen blir i største laget. Det ideelle er at skoler ikke har mer enn to parallellklasser, og Røråstoppen vil få tre. Dette vil føre til flere elever enn det som er anbefalt, sier han.

Vil ha det som i dag

Lagarhus sier at aksjonsgruppa ønsker at lokalpolitikerne fatter vedtak om å beholde dagens skolestruktur i Re.

– Alle beregninger viser at kommunen vil få en befolkningsvekst som vil fylle opp både dagens Røråstoppen og Ramnes skole. Begge er store og gode skoler, vi ser derfor ikke noe behov for å slå dem sammen, sier hun.

Hillestad sier at han skjønner hvorfor innbyggerne har engasjert seg i saken.

– Det setter jeg pris på, og det hadde vært veldig overraskende hvis de ikke hadde gjort det. Vi har utelukkende økonomiske argumenter for å legge ned skolen. Vi har prøvd å bedre den dårlige økonomien ved å bruke den såkalte ostehøvel-metoden i noen år. Nå er det snart ikke noe mer ost i skjære i, og da må vi gjøre strukturgrep for å få billigere drift. Innen skole betyr det i praksis å legge ned skoler, sier han.