Flere bruker mobilen mens de kjører

Nærmere to tredjedeler av oss bruker mobilen mens vi kjører. Det viser en ny undersøkelse. – Skremmende, sier Andreas Rødø i Utrykningspolitiet.

Mobil i bil er ok i Sverige men fy i Norge

GALSKAP: Mange har øynene på mobilskjermen istedenfor på veien. Galskap mener Mari Bræin Faaberg, som er kommunikasjonssjef i Codan forsikring.

Foto: ScandinavianStockPhoto

Ifølge undersøkelsen bruker vi særlig mobilen til å ringe uten handsfree, sende snapchat-bilder og sjekke Facebook, mens vi kjører bil. Det stemmer godt med bildet Rødø, som er sjef for Utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, har dannet seg.

– Resultatet er trist, men dessverre så stemmer det med den erfaringen vi har.

Rødø sier at de bare i Telemark og Vestfold stopper rundt 3 000 mennesker hvert år, som bruker mobilen mens de kjører bil.

– Det er altfor mange, og vi vil gjøre alt vi kan for å redusere det tallet for å hindre ulykker i trafikken, sier Rødø.

– Folk er gale

I en undersøkelse YouGov har utført for Codan Forsikring sier to tredjedeler av de spurte at de bruker mobilen mens de kjører.

Over halvparten av de 1 000 som er spurt, sier de i stor grad bruker mobilen til sosiale medier under kjøring. Det forteller Mari Bræin Faaberg, som er kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Laster innhold, vennligst vent..
Andreas Rødø

IKKE IMPONERT: Andreas Rødø har lite til overs for det han mener er økende bruk av mobil bak rattet.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Vi sjekker Facebook eller tar et bilde, og det mens vi er i fart. Det er veldig uansvarlig og farlig.

Bræin Faaberg er svært oppgitt over tallene, som viser at mange førere ikke følger med på veien, men har øynene på mobilskjermen.

Folk er rett og slett gale. Det er skummelt å tenke på at når jeg er ute i trafikken, så sitter det flere sjåfører som er opptatt av helt andre ting enn trafikkbildet.

Skal vi tro personer vi har møtt på gata i Tønsberg, er de imidlertid flinke til å følge mobilregler i bilen. Den eneste som innrømmer å bruke mobilen mens han kjører, er en 26 år gammel mann.

Jeg må titte litt, hvis det er noe som skjer. Jeg sjekker Tinder, og leser nyheter, sier han.

Yngre sjåfører er verstingene

Det er de yngre sjåførene og menn, som bruker mobilen mest under kjøring.

Andreas Rødø tror at folk har blitt verre på mobilbruk bak rattet de siste årene.

– Vi har tatt det samme antallet mennesker hvert år, men det handler nok mer om vår kapasitet enn tendensene i samfunnet, tror Rødø.