NRK Meny
Normal

Flere blir nærsynte

Stadig flere blir nærsynte, og flere unge får problemer med synet. Forskere tror mobiltelefonbruk kan være en av grunnene.

Synstest

Synstester viser at flere sliter med synet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er klart at det er synskrevende å sitte med veldig små skjermer. Det gjør at man er nødt til å bruke musklene i øynene på en annen måte enn man har gjort tidligere.

Trine Langaas, førsteamanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge, sier det fortsatt er tidlig å si noe om hvilken effekt bruk av mobiltelefoner og nettbrett har på utvikling av nærsynthet.

Trine Langaas

FORSKER: Førsteamanuensis Trine Langaas jobber med å kartlegge hvorfor flere blir nærsynte.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Unge får problemer

Forskere tror at halve verdens befolkning kommer til å være nærsynte om 30 år. Optiker Therese Martiniussen sier hun har sett en utvikling.

– Vi ser nok at unge får tidligere synsproblemer enn hva de gjorde før, og at vi blir mer nærsynte i tidligere alder.

På Kongsberg ligger landets eneste høgskoleutdanning for optikere. Student Bettina Larsen er ikke overrasket over at mobiltelefoner og nettbrett pekes på som en av årsakene til at flere blir nærsynte.

– Jeg merker at jeg blir litt sliten i øynene hvis jeg er mye på mobilen, så jeg prøver å bli flinkere til å ta pauser.

Bettina Larsen

PAUSER: Optikerstudent Bettina Larsen sier hun prøver å ta pauser fra mobiltelefonen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kan motvirkes

Både gener og livsstil er med på å påvirke synet, og hvordan det utvikler seg. Ønsker man å motvirke nærsynthet, kan det enkle ofte være det beste.

– Gå ut og opphold dere mer ute i frisk luft. Det er positivt, både for synet og for veldig mange andre forhold, er rådet fra Langaas.