NRK Meny
Normal

Flere bestander kraftig redusert

– Katastrofalt i år, sier ringmerker Bjørn Gokstad Thorsen.

Ringmerking av en Monk, hunnfugl, på Mølen i Larvik.

Hobbyornitolog Bjørn Gokstad Thorsen ringmerker en ung munk ved ringmerkingsstasjonen på Mølen.

Den kalde forsommeren i år har fått følger for mer enn badetemperaturen. Hos flere fuglearter er bestanden sterkt redusert fordi insektene har uteblitt tidlig på sommeren og fugleungene har sultet i hjel i reirene.

Det merkes godt ved ringmerkingsstasjonene langs kysten.

– Jeg kan ikke huske at det har vært så lite i løpet av de 25 siste årene. På denne tiden av året ville vi normalt fått inn mellom 100 og 400 trepiplerker hver dag. Så langt har vi ikke merket 100 engang, mens vi hadde merket over 1000 individer på denne tiden i fjor, sier ringmerker Bjørn Gokstad Thorsen.

Tomme fangstnett

På Mølen helt sør i Vestfold er ringmerkerne i gang. Her lokkes de intetanende forbipasserende med fuglekvitter, fuglebad og fristende klaser med rognebær. Men til tross for den attraktive tilbudspakken, er fangstnettene tommere enn noen kan huske.

– Situasjonen er veldig laber, sier Thorsen mens han ringmerker en ung munk.

Ringmerker

En munk blir merket.

Foto: Mona Reppe / NRK

– For fuglene som startet hekkingen tidlig har det vært for få insekter. Vi har funnet døde unger i reirene og egg som ikke har klekket og det er sannsynligvis fordi foreldrene har hatt mer enn nok med å skaffe insekter til seg selv, sier han.

Hardt for fuglene

Men er ikke disse artene vant med norsk sommer?

– Jo, en skulle tro det, men det er meisekassene det har gått hardest utover. Hagefluesnapperen som gikk til hekking midt i mai har fått fram sine unger, så det er tegn på at det var insekter da.

Så det er fortsatt håp, for det kan hende det kalde været bare har forsinket hekkingen.

– En skal ikke avskrive det helt. Det kan være at mange har lagt kull nummer to litt forsinket, så vi har ikke gitt opp håpet om at det kan komme et bedre trekk. Men rapporter fra Sverige og ellers i landet viser det samme, at vi ligger langt etter i antall nå enn på samme tid i fjor, sier Thorsen.