NRK Meny
Normal

Brannsjef: Vedlikehold er nøkkelen for å hindre båtbranner

Denne helgen var det to båtbranner i Vestfold. I løpet av sesongen må brannvesenet rykke ut til et titalls båtbranner. Elektrisk anlegg, motor og kokeapparater er det vanligste årsakene til båtbranner.

Båtbrann

Denne båten brant utenfor Holmestrand tidligere i år. Denne helgen var det to nye båtbranner i Vestfold.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

17. mai brant en båt i Sandefjord og søndag brant en båt utenfor Svelvik. Dette var ikke de første båtbrannene i år. Båtbranner er dessverre noe brannvesenet må ta seg av flere ganger i løpet av en kort sommersesong.

Husk redningsvest

Brannsjef Per Olav Pettersen

Brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, Per Olav Pettersen, sier vedlikehold er nøkkelen for å hindre båtbrann.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

– Begynner det å brenne må du prøve å slokke. Hvis det ikke er mulig er bare å komme seg ut av båten, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

Brannsjefen understreker derfor viktigheten av redningsvest. Han anbefaler at du også monterer røykvarslet, samt en gassvarsler dersom du har propanapparat i båten.

Les også:

En brann om bord i en båt kan utvikle seg særdeles raskt. Pettersen forteller at spesielt plastbåter brenner fort. Er det i tillegg brennbar væske om bord i båten kan brannen utvikle seg til en eksplosjonsartet brann.

Vedlikehold

Spesielt det elektriske anlegget er viktig å følge opp.

– Dersom man har en større båt som bruker mye strøm, så er det viktig at det elektriske anlegget er i orden. Mange av båtbrannene har nok startet i det elektriske anlegget, sier Pettersen.

I tillegg til det elektriske anlegget er det motor og kokeapparater som i stor grad er årsaken til båtbranner. Brannsjefen ber deg derfor også å se over motoren og slangene til både drivstoff og propantanken. Har du en større båt er hans råd at du bruker fagfolk.