Hopp til innhold

Flåtten er nå i full aktivitet

– Finner flest om våren, sier flåttekspert.

Flått

UNDERSØKES: Flåtteksperter har nå startet sin innsamlingssesong. Hvert år finner de mange tusen flått rundt om i landet. (arkivbilde)

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Flåtten er ute av vinterdvalen. Den er i aktivitet bare det er over cirka fem grader ute, og snøfritt.

Generelt er det mest aktivitet om våren og forsommeren. De fleste forbinder flåtten med en sommerplage, det er da folk ofte går lettkledd ute. Men vi som samler, får gjerne flest om våren, sier flått-ekspert Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Preben Ottesen

FLÅTT I JANUAR: Preben Ottesen forteller at han et år fikk melding om at noen var blitt bit av flott allerede i januar. – Det var på en uvanlig varm januardag i Østfold, sier han.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han tror flåtten har vært fremme i alle varmeperiodene som har vært etter nyttår, og forteller at den vil klare seg bra selv om det eventuelt skulle komme en ordentlig frostperiode igjen nå.

– Men den vil i så fall være passiv, så da merker vi ikke noe til den, sier Ottesen.

Flåtten sitter også mye i ro når det regner. Den liker ikke nødvendigvis sol, men trives godt i oppholdsvær, forteller eksperten.

900 på fire timer

Hvert år samler han og kollegaene inn flått over nesten hele landet, og analyserer dem for ulike smittestoffer.

De jobber fra sør og opp til Brønnøysund. Lenger nord finner de lite, ellers finner de tusenvis av flått uansett hvor de er. I fjor samlet de inn 21 000.

Årets innsamlingssesong startet denne uken.

Mandag var de i Mandal, hvor Ottesen kan fortelle om rikelig med flått allerede.

– I løpet av fire timer samlet vi 800 nymfer og rundt 100 voksne, sier Ottesen.

– Hvordan blir årets flåttsesong?

– Vi har samlet i mange år nå, på de samme plassene rundt omkring i landet. Jeg synes variasjonen fra år til år er veldig liten. Likevel vil du høre folk si at i år er det så mye flått, men det er veldig lokalt, sier han og fortsetter:

– Det kan være en lokal oppblomstring avhengig av om det for eksempel har vært mye rådyr i området, og det kan variere litt med smågnagerårene. Men det som slår meg mest, er hvor stabil flåttbestanden er fra år til år.

Et kart over Veierland på Veierland.

INNSAMLING: Flåtteksperten samler inn flått fra store deler av landet, blant annet på Veierland utenfor Nøtterøy. – Vestfold har rikelig med flått, sier han.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sokker utenpå buksa

Ekspertens beste råd for å unngå flått, er å tre sokkene utenpå buksebeina når du er ute.

Elise Enger.

FØLG MED: Dyrepleier Elise Enger forteller at du bør oppsøke veterinær om dyret ditt ikke er i form etter at det har fått et flåttbitt.

Foto: Larvik smådyrklinikk

– De kommer ofte inn ved anklene, legger han til. – Til dyr finnes det ulike midler som trenger inn i pelsen.

Ved Larvik smådyrklinikk har flere dyreeiere allerede vært innom for å få resept på flåttmidler. Andre har også kommet inn med hunder og katter som er blitt bitt.

Dyrepleier Elise Enger legger til at det ikke er nødvendig å oppsøke veterinær når hunden eller katten har fått flått, men at man bør følge med på dyret etterpå.

– Man kan fint fjerne flåtten selv. Så bør man følge med på at de er friske etterpå, for det finnes sykdommer som borreliose, sier hun.