NRK Meny
Normal

Fjord Line saksøker kommunen

Fjord Line har bestemt seg for å ta fergestriden i Sandefjord til retten.

Danskebåten Stavangerfjord

Fjord Line mener de har fått vesentlig dårligere seilingstider enn konkurrenten Color Line. (arkivbilde)

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det har bakgrunn i at Sandefjord kommune har tatt en beslutning i forhold til seilingstider som vi mener er i strid med Havneloven.

Det sier administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal, til NRK.no.

På morgenen er Fjord Line tildelt avgang fra Sandefjord havn klokken 06.30. Dette mener Fardal er et ugunstig tidspunkt fordi få ønsker å seile så tidlig. De ønsker en avgang tidligst 30 minutter senere.

– Hvordan kan denne saken løse seg, mener dere?

– Kystverket har konkludert med at Sandefjord kommune er ansvarlig for tildeling av seilingstider. Dersom en part ikke er fornøyd med tildeling, skal dette løses via domstolen.

Les også:

Vil at Color Line forskyver sin rutetid

Fardal sier at den kommersielt interessante tiden om morgenen er mellom klokken 07.00 og 10.30. Han mener derfor at striden kan løse seg ved at Color Lines seilingstid klokken 08.00, flyttes til klokken 08.30.

– Hvorfor skal Color Line, som har seilt på strekningen i mange år, endre sine rutetider for at dere skal få den tiden dere ønsker?

– Color Line har hatt et monopol på den ruten i over 26 år, men Havneloven åpner opp for at de skal legge til rette for fri og effektiv konkurranse. Når en aktør blir tvunget til å seile så tidlig, når det er et begrenset antall gjester som vil seile, så snakker man ikke om likeverdig konkurranseforhold.

– Det er fullt mulig å legge til rette for tre seilinger mellom klokken 07.00 og 10.30. For oss betyr det ikke noe om vi får første, andre eller tredje seiling, men at vi får en seiling i det kommersielt viktige tidsrommet, det er veldig viktig for oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingvald Fardal

– Jeg håper at en rettssak skal føre til at man legger forholdene til rette for at to konkurrenter kan konkurrere på linjen mellom Sandefjord og Strømstad på en ikke-diskriminerende måte, og ut ifra samme rammebetingelser, sier Ingvald Fardal. (arkivbilde)

Foto: Andre Marton Pedersen / NRK

– Et dårlig utgangspunkt

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch er uenig i at kommunen har brutt Havneloven.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch

– Vi har ønsket konkurranse, men vi har samtidig et ansvar for å ta vare på Color Line i forhold til at de har operert her i godt over 20 å, sier Bjørn Ole Gleditsch. (arkivbilde)

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Hva tenker du om at Fjord Line har bestemt seg for å saksøke kommunen?

– Først og fremst så beklager vi det fordi vi har lagt til rette for at Fjord Line skal kunne operere fra Sandefjord fra juni av. Da er det et dårlig utgangspunkt å skulle gå til sak mot vertskommunen.

Han opplyser at Sandefjord kommune har gitt Fjord Line muligheten til å seile klokken 06.45, men sier at Strømstad kommune er årsaken til at fergeselskapet må seile klokken 06.30.

– Fjord Line burde egentlig rette sitt skyts mot Strømstad, og ikke mot Sandefjord kommune, sier ordføreren til NRK.no.

– Hvorfor tillater dere klokken 06.45, men ikke klokken 07.00?

– Det har bakgrunn i at vi har en avtale med Color Line. De har operert her noen og tjue år og vi må selvsagt forholde oss til de avtalene vi har inngått med dem. Sånn sett har vi strukket oss så langt som vi mener det er mulighet til, og gitt Fjord Line mulighet til å seile herfra klokken 06.45, sier Gleditsch.

– Det må være slik at en aktør som oss, som har investert store beløp i skip og havnefasiliteter, ikke skal risikere å bli presset til å overlate våre seilingstider til en nykommer. Vi ønsker Fjord Line velkommen som konkurrent, men det kan ikke skje til fortrengsel for oss som har operert der i en årrekke, sier Helge Otto Mathisen i Color Line til Dagens Næringsliv.

Jomfrutur i juni

Fjord Lines første seiltur fra Sandefjord er allerede neste måned. Frem til domstolen har kommet med en avklaring i saken, sier Fardal at de vil følge de seilingspunktene de er tildelt.

Bjørn Ole Gleditsch mener at Fjord Line bør rette sitt skyts mot Strømstad kommune og ikke Sandefjord fordi det er Strømstad som er årsaken til at dere må seile klokken 06.30. Hva er din kommentar til det?

– Dette er korrekt og vi har derfor også fokus på Strømstad. Men vi mener helt klart at klokken 06.45 også er utenfor det kommersielt viktige tidsrommet, som er mellom klokken 07.00 og 10.30, sier Fardal.

Ingen kommentar

Havnesjefen i Strømstad, Nicklas Samuelsen, sier bakgrunnen for at de mener det blir for sent med en avgang klokken 06.45 fra Sandefjord, henger sammen med hvordan det påvirker ankomster og avganger i Strømstad.

– Om Fjord Line får avgang klokken 06.45, blir det tett trafikk her i havnen utover dagen. Det kvarteret må tas fra et sted og da er det best å ta dette om morgenen, sier han til NRK.no.

Ordføreren i Sandefjord mener Fjord Line bør rette sitt skyts mot dere, og ikke Sandefjord. Hva tenker du om det?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Samuelsen.