NRK Meny
Normal

Fjord Line og Color Line fortsatt uenige etter rettsmekling

Nå håper Peter Frølich i Fjord Line at de unngår at tvisten om seilingstider havner i retten.

Fjord Line og COlor Line

INGEN ENIGHET: To dagers rettsmekling gjorde ikke at Color Line og Fjord Line kom nærmere noen løsning på tvisten om seilingstider.

Foto: ILLUSTRASJON: LEIF DALEN / NRK

Rettsmeklinga ble holdt tirsdag og onsdag i Sandefjord. De to ferjeselskapene er uenige om hvilke seilingstider de skal ha om morgenen fra samme terminal i Sandefjord.

Fjord Line mener at Sandefjord kommune har tildelt dem de dårligste tidene, og har saksøkt kommunen for dette. I dag har Fjord Line morgenavgang til Strømstad klokka 06.45, og Color Line klokka 08.

Nå håper Peter Frølich, styreleder i Fjord Line, at de unngår at tvisten havner i tingretten.

– Vi håper og tror kommunen vil være interessert i å fortsette forhandlingene – med eller uten rettsmekleren. Vi håper Sandefjord-ordføreren kan komme på banen allerede i neste uke, sier han.

Sandefjord-rådmann Gisle Dahn tror det er mest sannsynlig at partene tar saken videre i retten.

– Rettssak er berammet i september. Jeg er skuffet over at vi kunne bli enige etter to dagers mekling. Vi kan imidlertid ikke gå med på noe forslag fra Fjord Line som gjør at Color Line mister rettigheter i terminalen, med mindre Color Line selv går med på det, sier han.

Ønsker avgang klokka 09

Gisle Dahn

HÅPET PÅ ENIGHET: Sandefjord-rådmann Gisle Dahn er skuffet over at partene ikke kom fram til noen avtale.

Foto: OLA WALBERG / NRK

Color Line la fram to ulike forlikstilbud under meklingen. Disse tok utgangspunkt i at selskapet flyttet på 08.00-avgangen sin slik at Fjord Line kunne slippe til med en avgang klokka 07.00 eller 07.15.

Fjord Lines utgangspunkt i rettsmeklingen var at de ønsket avganger klokka 09 og 15.30 i lavsesongen. Dette er hovedtrekket i forliksforslaget deres, og det er dette som skal til for at de skal gå vekk fra kravet sitt om erstatning fra kommunen.

– Det er god plass til en seiling for Fjord Line klokka 9, og dette innebærer ingen endring av Color Lines seilinger klokka 8 og 10. Blir Fjord Line noen gang forsinket med 9-avgangen, tilbyr vi også å dekke ethvert tap kommunen skulle bli påført av Color Line som følge av forsinkelsen, sier Frølich.

Selskapet tilbyr også å dekke kommunens eventuelle tap hvis Fjord Line ikke holder avgangstidene klokka 09 og 15.30.

Fjord Lines forliksforslag går også ut på at selskapet ønsker å analysere muligheten for å gjennomføre en seilingsplan med avgang fra Sandefjord klokka 08, 09 og 10 i lavsesongen. Dette vil de gjøre med kommunen, og de inviterer Color Line til å delta.

Vil ha garantier

Kommunens forslag gikk ut på at de ønsket å hente inn en uavhengig faglig analyse om Fjord Lines forslag til "tapsreduserende innseilingsplan" kan gjennomføres uten å forskyve Color Lines seilingstider.

Viser analysen at dette er mulig, ønsker kommunen en garanti fra Color Line om at de ikke reiser søksmål mot dem med grunnlag i Fjord Lines nye innseilingstider. Blir seilingsplanen vedtatt, ønsker kommunen også en forsikring om at Fjord Line trekker tilbake ESA-klagen og kravene sine mot kommunen. ​

– Etter ett år på Sandefjord-Strømstad har vi bevist at fergeanløp med en times mellomrom er helt uproblematisk. Vi vet av erfaring at dette går og har tilbudt oss å vise dette i detalj overfor kommunen, sier Frølich.