NRK Meny
Normal

Fire års fengsel for drapsforsøk

Den nå 20 år gamle kvinnen som i fjor knivstakk en 89 år gammel kvinne er dømt til fire års fengsel for drapsforsøk.

Larvik tingrett.

En 20 år gammel kvinne er i Larvik tingrett dømt til fire års fengsel for knivstikking.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Kvinnen sier hun ikke ville drepe den 89 år gamle kvinnen hun stakk to ganger med kniv i ryggen 23. oktober i fjor.

Les også: – Ville drepe et barn, knivstakk eldre kvinne

Dommen var ikke enstemmig. En av meddommerne fra tingretten mente den 20 år gamle kvinnen ikke hadde intensjon om å drepe 89-åringen, men at hun ville skade henne. Flertallet i tingretten mente knivstikkingen utenfor Coop i Nansetgata i Larvik dreide seg om drapsforsøk.

Kvinnen har nå fått en dom på fire år, med et fratrekk på 356 dager for varetekt.

Kniv ansett som drapsvåpen

Den da 19 år gamle kvinnen sier hun i flere dager før hendelsen planla å drepe noen. I tre dager skal hun ha reist rundt for å finne barn eller eldre, som kunne være et egnet offer. Dagen før fulgte hun etter en ni år gammel jente inn på toalettet på kjøpesenteret Amfi i Larvik, der hun etter hvert ombestemte seg. Hun hadde også tenkt på å kjøre over noen.

Hun planla å ta livet av et barn eller en eldre person, fordi de var enklere å drepe eller skade.

Den 23. oktober 2013 hadde kvinnen planlagt å stå opp tidlig på morgenen, og drepe et barn på vei til skolen. Hun forsov seg, noe hun irriterte seg over da hun våknet. Da satte hun seg i bilen, og kjørte mot sentrum.

Med seg hadde hun en kniv hun hadde funnet på kjøkkenet. Kniven er i dommen beskrevet som en kjøttkniv, og hadde et 21 cm langt knivblad. Kniven hadde ifølge dommen et åpenbart stort skadepotensial, og anses dermed som et drapsvåpen.

Hun parkerte bilen, og gikk rundt i byen for å se etter barn og eldre. Hun gikk etter hvert tilbake mot bilen. På veien så hun en eldre dame. Hun fulgte etter henne og stakk henne to ganger i ryggen.

Utfallet kunne ha vært verre

Den 89 år gamle kvinnen som ble stukket to ganger i ryggen, fikk ikke alvorlige skader. Begge stikkene stanset i ben. Hun har i ettertid ikke vært preget av frykt eller søvnproblemer.

Den 20 år gamle kvinnen som nå er dømt til fire års fengsel har ikke gitt uttrykk for at hun angrer på det hun gjorde. Hun har også gitt uttrykk for at hun kunne ha stukket flere, dersom hun hadde funnet noen etter knivstikkingen.

Ikke psykotisk

Kvinnen har tidligere erkjent at hun stakk den 89-år gamle kvinnen, men erkjente ikke straffskyld.

Til politiet forklarte hun at ikke stakk den eldre kvinnen for å få oppmerksomhet, men at hun var påvirket av ting hun hadde sett på TV og av det som skjedde 22. juli 2011.

Gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse er det slått fast at hun ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men at hun er å anse som lettere psykisk utviklingshemmet.