Hopp til innhold

Finnes ingen fasit

Det finnes grenser for hva man kan skrive på sin egen private konto på Facebook, men sosiale medier er et så nytt medium at vi ikke helt vet hvor grensene går ennå, mener forsker.

Sosiale medier

Facebook er bare åtte år gammel. Derfor har vi ikke fått klare normer for hvordan vi skal bruke det, mener Marius Rohde Johannessen.

Foto: NRK

– Tidligere i sommer skrev Frp-politiker Roald Bentzen fra Horten et innlegg om Ap-politiker Hadia Tajik på Facebook-sida til Fremskrittspartiets seniororganisasjon i Vestfold. Han skrev blant annet at «Hun har en "mission" fra Allah om å muslimisere Norge, og det kan hun ikke gjøre i Pakistan! Alle som kommer har samme oppgave, store og små. Med og uten våpen».

Etter at saken kom ut i mediene, trakk Bentzen seg som administrator for gruppa. Nå har lokalavisa Gjengangeren sett gjennom Bentzens private Facebook-profil de siste fire åra. Der har de blant annet funnet utsagnet "Islam er ikke en religion, men sykdom i hjernen som får folk til å drepe og drepe og drepe."

Har diskutert hvor grensa går

Bentzen har ikke svart på NRKs henvendelser, men fylkespartileder for Vestfold Frp, Frode Hestnes, mener at Bentzen har rett til å fronte meningene sine på sin private Facebook-konto.

– Det er jo hans private konto, og således ikke et uttrykk for Frp's politikk.

Hestnes sier at ytringsfriheten til Bentzen eller andre ikke forsvinner om de blir folkevalgte for Frp.

– Men vi ønsker jo at våre medlemmer og folkevalgte skal debattere i det offentlige rom på en måte som er allment akseptert. Og noe av den dialogen vi har hatt med Bentzen er hvor disse grensene skal gå.

Marius Rohde Johannessen

Dersom du vil skrive noe som du er usikker på om du vil legge ut, så la være å legge det ut, anbefaler Marius Rohde Johannessen.

Foto: Privat
Kan oppstå rollekonflikter

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Marius Rohde Johannessen, har forsket på politisk kommunikasjon i sosiale medier. Han mener at grensa for ytringer går på samme sted som i det offentlige rom for øvrig.

– Sosiale medier er en offentlig arena, og spesielt hvis man er en offentlig person må man tenke over hva man skriver. Man tenker kanskje at man er en privatperson, men andre kan se personen som en politiker, lærer eller journalist for eksempel. Roller i yrkeslivet eller i frivillig sektor henger gjerne ved oss uansett.

– Mangler en fasit

Rohde Johannessen sier at det likevel kan være vanskelig å finne ut hva som er greit eller ikke greit å ytre seg om på sosiale medier. Vi har vært vant til å ha klare skiller mellom den offentlige og den private sfæren, men med sosiale medier er det bildet i ferd med å viskes ut, sier han.

– Vi vet jo ikke helt hvordan vi skal oppføre oss, fordi de sosiale mediene er for nye til at normene har satt seg ordentlig. Det finnes egentlig ikke en fasit ennå.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark