NRK Meny
Normal

Finn pizzakrydder i veikanten

Folk flest går i butikken for å kjøpe krydder til middagen, men visste du at du kan ta deg en tur ut i skogen og plukke det selv?

Dagny Mandt

PIZZA: Bergmynten blir godt brukt på pizzaen hjemme hos Dagny Mandt.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

I grøftekanter og langs strandkysten vokser det planter som mange av oss går forbi eller tråkker ned. Det mange ikke vet er at flere av disse plantene er det ultimate krydderet.

Visste du at ramsløk fungerer som hvitløk og fjæresauløk fungerer som koriander? Bergmynte er også den norske varianten av oregano. Alt dette finner du i norsk natur.

– Jeg kjøpte oregano i butikken før, men nå har jeg ikke kjøpt oregano på ti år, sier hobbyplukker Dagny Mandt (66) til NRK.

Dagny Mandt

PÅ URTEJAKT: Dagny Mandt er stadig ute i naturen for å finne gode urter. Her sitter hun med bergmynte som tilsvarer oregano.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Blir pizzakrydder

Mandt er ute tre til fire ganger i uka for å finne krydder til maten. Hun sier at nordmenn behøver ikke å gå i butikken for å kjøpe, men kan like gjerne ta seg en skogstur og finne råvarene selv.

Hun plukker blant annet bergmynten som er den norske versjonen av oregano. Den finner man i tørre bergskrenter og litt utenfor vegskråninger.

– En god tørketeknikk er veldig viktig. Jeg tar den med hjem, henger den opp i et knippe og lar den tørke en ukes tid. Deretter tar jeg av bladene, hiver stilkene og knuser bladene. Den blir godt brukt på pizzaen her hjemme, smiler hobbyplukkeren.

Bergmynten kan bli opp mot en meter lang og har blader spredt oppover stilken. Den har også en fin lilla blomstertopp.

– Den kan du oppbevare opp til to år om du har tørket den godt.

– Mye antioksidanter

Gunnhild Wik Mikkelsen, ernæringsfysiolog og homøopat, forteller at undersøkelser viser at det er mer antioksidanter i urter du finner vilt fremfor de du kjøper i butikken.

Gunnhild Wik Mikkelsen

BEDRE Å PLUKKE: Ernæringsfysiolog Gunnhild Wik Mikkelsen sier det lønner seg å plukke egne urter for å få et større inntak av antioksidanter.

Foto: Privat

– Innholdet av antioksidanter er høyere i planter du finner i naturen. Ville planter velger voksested selv og det er ofte plasser det er rikelig med næringsstoffer, sier Mikkelsen.

Kom forberedt

Noe som finnes langs kysten er fjæresauløk som er Norges svar på koriander. Det er første gang hobbyplukkeren er på jakt etter denne planten.

– Den er lett å kjenne igjen på den lange fasongen, men lukter veldig lite, sier Mandt.

Fjæresauløk

FINNES LANGS KYSTEN: Dette er planten som erstatter koriander.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Men hun påpeker at man skal være klar over at ikke alle planter i naturen er spiselig.

– I enkelte forvekslingsarter er det giftstoffer. Bergmynte har ikke mange forvekslingsarter og er lett å kjenne igjen. Jeg anbefaler fortsatt at folk setter seg litt inn i botanikken før de hiver seg ut på tur, avslutter Mandt.