Trygg trafikk: – Håper russen husker denne dagen

LARVIK (NRK) Filmen «Føkkings mai» skal gi russen en tankevekker om å stå for sine valg.

Fra filmen "Føkkings mai"

Kortfilmen "Føkkings mai" vises til russen i hele landet. Den skal gi russen en liten oppvekker på hva som kan skje i russetiden.

Foto: Yrjan Sundfør Rodrigues

I samarbeid med Trygg Trafikk og Amathea vises kortfilmen til Emilie K. Beck fra Nøtterøy – "Føkkings Mai", for hele russekullet på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Filmen skal vises for russ landet rundt i år og i 2018.

I filmen møter vi fire unge russejenter som i løpet av noen uker i mai skal finne ut av hvem de er og hvor de skal i livet, midt opp i kampen om russefeiring.

Det er en regel, og det er at alle skal være med.

Fra filmen "Føkkings mai"

Trygg trafikk har lang tradisjon med å holde Russens dag på skolene. Målet i år er å gjøre russen bevisst på sine valg.

– Vi håper en dag som dette gjør at russen tenker seg om en ekstra gang hvis tanken "dette er ikke spesielt lurt" slår dem. Da håper vi de kan huske tilbake på denne dagen for å ta det rette valget, sier Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Hun tror ikke at kun den ene dagen ene og alene har den største påvirkningen.

– Men jeg tror at en sånn dag sammen med de små dryppene de får både hjemme og ute i samfunnet, helt klart har en effekt, legger hun til.

Gjør inntrykk

En av årets russ på Thor Heyerdahl videregående skole, er Sigrid Sjølyst. Hun har nylig sett kortfilmen, og mener den vil ha en positiv effekt på russen.

Sigrid Sjølyst

Medie- og kommunikasjonselev på Thor Heyerdahl videregående skole, Sigrid Sjølyst syntes at kortfilmen gjorde inntrykk.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

– Den er veldig moderne og godt laget, og jeg merker at dette kunne skjedd deg selv, sier hun, og sier at kortfilmen har gjort inntrykk.

– Jeg tror mange kommer til å tenke lenge på den, legger hun til.

Les også Russen med eget politi

Det samme mener en av skolens russepoliti, Lavrans Sørøy-Tufte. Han mener også at dette er en film som setter forskjellige situasjoner som kan oppstå i russetiden i fokus.

– Den er et eksempel på hvor ille det kan gå, så man tenker litt over hva man må gjøre for å forebygge en slik situasjon, sier han og legger til at filmen var bra.