Fisket etter makrell – fikk sjelden fangst på kroken

– Jeg fikk ikke sove fordi jeg lå og lurte på hva dette kunne være for noe, sier fiskeren.

Avtrekkerfisken kan likne en grå flyndre.

UVANLIG I NORGE: Ryszard Stanislaw Jania trodde først det var en flyndre han hadde fått på kroken, men skjønte raskt at det var en langt mer sjelden fangst.

Foto: Privat

Det er Ryszard Stanislaw Jania (54) fra Sem i Tønsberg som fikk fisken da han fisket i Holmestrand forrige uke. Han forteller til fiskemagasinet hooked.no at han egentlig var ute for å fiske makrell, da han kjente en sterk fisk på agnet sitt.

– Jeg skjønte raskt at dette var en spesiell fisk, for jeg er ganske flink med fiskearter, og her var jeg helt blank. Jeg fikk faktisk ikke sove om natten fordi jeg lå og lurte på hva dette kunne være for noe.

Dagen etter besøkte han alle vennene sine som fisker, men ingen visste hva slags fisk det var snakk om. Derfra reiste han til butikken Skitt Fiske i Sandefjord. Der fikk han svar.

Ryszard Stanislaw Jania holder fisken.

40 CENTIMETER: Ryszard Stanislaw Jania er stolt etter fangsten i Holmestrand. Avtrekkerfisken var 40 centimeter lang, og veide 1,16 kilo.

Foto: Privat

Jania hadde fisket en grå avtrekkerfisk – en veldig sjelden fisk i Norge.

Stolt fisker

Ifølge Store Norske Leksikon er avtrekkerfisk utbredt i Sørvest-Atlanteren, men en sjelden gjest her i landet.

– I begynnelsen var jeg bare glad for å ha fått fisk, men nå når jeg vet hvor uvanlig denne fangsten er, føler jeg meg ganske stolt, sier 54-åringen til Hooked.

Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold har sett bilde av fisken, og bekrefter overfor NRK at det er en avtrekkerfisk. Han sier også at dette muligens er første gang det er fanget en slik fisk i Oslofjorden. Det skal være registrert under ti funn av denne fisken lags norskekysten, forteller Båtvik.