Fikk hjelp fra uventet hold

To dager før han skulle gjennomføre drømmen om seiltur Norge rundt, røyk motoren og turen holdt på å gå i vasken for Mats Grimsæth fra Larvik. Et innlegg på sosiale medier reddet drømmen.

Mats Grimsæth
Foto: Mats

Egentlig skulle Mats Grimsæth (20) legge ut på tur for tre uker siden, men etter et motorhavari ikke langt fra Larvik, ble det klart at både motor og drev måtte byttes ut. Med en prislapp på 70 000 kroner, så det ut til at drømmen om å seile et år langs norgeskysten skulle gå i vasken.

Fikk hjelp

Men tirsdag morgen i sekstiden, la Grimsæth ut på drømmeturen. Og hjelpen kom fra uventet hold.

Larviksmannen fortalte nemlig sin historie i et innlegg på Facebook og Instagram, og ikke lenge etter ble det snappet opp av flere aviser, og historien spredte seg over hele landet.

I løpet av kort tid hadde 70 000 kroner strømmet inn i form av gaver og sponsormidler, og delene kunne bestilles, skriver Østlandsposten.

– Ord kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for støtten, skriver han på Instagram etter å ha hentet seilbåten sin på verkstedet etter reparasjonen.

Bare glis

Et par timer etter starten fra Larvik var han utenfor Nevlunghavn, på vei mot Jomfruland, og beskriver seg selv om et eneste stort glis.

– Det er litt dårlig vær og overskya, men det betyr ingenting, sier Grimsæth til NRK.

At et lite innlegg på Facebook skulle gi dette resultatet hadde han aldri regnet med.

– Etter hvert fikk jeg hjelp fra folk jeg aldri har møtt før, alt fra små beløp til store, betydelige beløp. Og dermed fikk jeg dekket inn de 70000 jeg trengte for å få en ny motor.

Kommer til å savne mammas middag

Nå går turen til Bergen, helt alene. Men 20-åringen har ikke planer om å reise hele turen alene.

– Jeg har litt sommerfugler i magen, men det er så godt å være på vei, sier han.

På spørsmål om hva han tror blir den største utfordringen, ler han og svarer: – Å ikke få middag fra mamma kanskje. Men så legger han til, i alvor:

– Kulda i nord. Jeg skal tilbringe vinteren i Lofoten, og det kan jo bli spennende å se hvor kaldt det blir.

Åpen båt

Han skal ikke seile alene hele veien. Han har laget noe han kaller et åpen-båt-konsept, som vil si at de som vil være med å seile, får lov til det.

– I Bergen får jeg selskap av ei jente fra Østerrike som jeg aldri har møtt før. Hun sendte en e-post og var gira på å oppleve litt. Og jeg har også avtale med en norsk gutt som vil være med, sier Grimsæth.

Du kan følge Mats Grimsæth på Facebook og på Instagram.