Hopp til innhold

En fisk ved navn...

Den lever i peruanske elver, men har en «fadder» i Vestfold. Se video.

Alf Stalsberg

Alf Stalsberg har omkring femti akvarier i kjelleren hjemme i Tjølling.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Den finnes i elver og innsjøer langs Perus Stillehavs-kyst. I fullvoksen tilstand er den 8-10 centimeter lang. Her i Europa kalles den Sølvsøm, mens det latinske navnet er Andinoacara stalsbergi.

Det er Alf Stalsberg i Tjølling i Larvik glad for. Det er nemlig han som har gitt fisken navn. For ikke bare blir han brukt som foredragsholder om akvariefisk i inn- og utland. Han har også lagt ned mye arbeid i å finne ut hva slags fisk sølvsømmen egentlig er.

- Jeg synes jo det er fint at fisken har fått et navn, og jeg tror ikke det er noen i Norge som har akvariefisk oppkalt etter seg. Men det viktigste er at fisken faktisk har fått et navn.

Video nsps_upload_2009_12_10_13_34_54_1099.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Alf Stalsberg har fått en fisk oppkalt etter seg.

Tre gule og to røde

Alf Stalsberg har vært opptatt av akvariefisk siden barndommen. Men i motsetning til de fleste andre nøyde han seg ikke med å ha "tre gule fisker, et par røde og kanskje en slørhale eller to". Han må rett og slett dyppe hendene i det samme vannet som fisken lever i.

- Jeg begynte å stille spørsmålet "Hvor kommer fisken egentlig fra?". Det viste seg jo at de gule fiskene er oppdrettsfisk, oppdrettet av kinesere i Singapore, og jeg har alltid søkt etter informasjon om fiskenes opprinnelsessted.

Andinoacara stalsbergi (Sølvsøm)

Et eksemplar av arten Andinoacara stalsbergi.

Foto: Vertebrate Zoology 59 (2) 2009

DNA avgjorde

Interessen for akvariefisk har ført Stalsberg til Sør-Amerika en rekke ganger, sist i 2008 da han hadde med seg materiale fra det man antok var fisketypen Aequidens rivulatus. Det ble sendt til en tysk ekspert på akvariefisk, og DNA-prøver og andre undersøkelser viste at det slett ikke var en rivulatus.

- Da fikk vi bekreftet det jeg mente, at det ikke bare var fargevarianter av denne fisken, men tre forskjellige typer.

Og dermed var det altså at fisken ble oppkalt etter Stalsberg. Nå er tyske eksperter utgitt en eget vitenskapelig studie som beskriver nettopp fisken til Tjølling-mannen.

Flere fisker igjen

- Og nå da, Stalsberg, hva er målet nå?

- I grunnen bare å utvide kjennskapen til fisken, og dessuten finnes det masse fisk i Sør-Amerika som ikke er beskrevet ennå!