Fikk bud på ni millioner kroner for sjelden spillkonsoll

Et samarbeid mellom Nintendo og Sony ble fødselen til 200 prototyper «Nintendo PlayStation». Kun én kjent er igjen, og er på besøk hos Jan Olav.

Play Station Nintendo

GIRA: Jan Olav Hegvik, leder av Retrospillmessen i Sandefjord og Terry Diebold tester Street Fighter II Turbo.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det er en helt absurd følelse å få se den, røre den og spille på den, sier Jan Olav Hegvik, leder av Retrospillmessen i Sandefjord.

For ikke lenge siden ble han kontaktet av Terry Diebold, som trolig eier den eneste utgaven i verden av Nintendo PlayStation.

Måtte destruere

Konsollen var ifølge Hegvik et resultat av et samarbeid mellom Sony og Nintendo. Sony produserte lydchippen til SNES (Super Nintendo Entertainment System).

Senere ble de kontaktet av Nintendo igjen som ville ekspandere Super Nintendo og lage en enhet som kunne bruke CD-er.

– En avtale ble inngått, og produksjonen av 200 prototyper ble startet i 1991. Uenighet rundt avtalen førte til at Nintendo brøt den, og valgte å samarbeide med Phillips, sier han.

Nintendo Playstation

BYTTER TIL CD: Med et tastetrykk kutter konsollen spillmusikken og bytter til CD-lyd.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Skapte en rival

– Jeg tør ikke tenke på hvor mange millioner som blir brukt på å utvikle konsollen. Jeg ser for meg at det har flydd et par knyttnever på bakrommet.

– De to hundre prototypene ble beordret destruert, sier Hegvik.

Han sier konsollen er et fysisk testamente på Nintendos største tabbe.

– De skapte sin argeste konkurrent på markedet i dag.

Kun ett kjent fungerende eksemplar av konsollen finnes. Den tilhører amerikaneren Terry Diebold fra Pennsylvania, og ble funnet av sønnen hans i en pappeske på loftet.

Fikk bud på millioner

Terry hadde kjøpt pappesken for 75 dollar på en konkursauksjon hos sin daværende arbeidsgiver, hvor de tidligere sjefen for Sony Entertainment var leder.

Terry har valgt å beholde maskinen, og har vist den frem messer USA, Kina og sør-Europa. Men dette blir første gangen den vises frem i Norden.

Hva er den verdt?

– Jeg fikk et tilbud på en million dollar fra en kar i Norge for én måned siden. Det var en privat samler. Jeg får masse henvendelser om at den bør være på et museum, men da får man ikke ta, føle og spille på den, sier Diebold til NRK.

Tok helt av

Det var da sønnen, Dan Diebold postet et bilde på nettforumet Reddit at interessen for konsollen tok av blant entusiastene.

– Telefonen hans ringte konstant. Det ringte en journalist fra teknologibladet Polygon som ba oss laste opp en film til Youtube, der vi holdt konsollen slik at folk fikk se at den var ekte, sier Diebold.

– Etter hvert skjønte jeg at vi eide en sentral brikke i historien spillindustrien. Den er ikke til salgs, sier han.