NRK Meny
Normal

Fikk besøk av Riksantikvaren

Noen har snakket sammen om kulturminnevern. Det skjedde i Vestfold tirsdag og onsdag da kulturvernledere fra hele landet med riksantikvar Jørn Holme i spissen besøkte vikingfylket.

Terje Gansum

Terje Gansum, leder av Kulturarv, var vertskap for besøket i Vestfold.

Foto: Per Foss / NRK

Det snakkes om kulturminnevern ellers også, men to ganger i året samler Riksantikvaren kulturvernledere fra alle fylkeskommuner samt fra Sametinget for å snakke om aktuelle temaer. Denne gang handlet det om samarbeidsformer, oppgavefordeling og utfordringer i fremtiden.

Ikke bare saksbehandling

Under besøket i Vestfold fikk deltakerne se Herregården i Larvik og Anders Jahres gamle bolig, Midtåsen i Sandefjord. Lederen av Kulturarv i Vestfold fylkeskommune, Terje Gansum, var svært fornøyd med arrangementet.

– Vi har snakket om den regionale utviklerrollen, om at kulturminnevernet må trekke fram positive prosjekter. Her i fylket har vi både vikingtid, Slottsfjellet-utvikling og 2. verdenskrig-kulturminner. Og det er vi nødt til å ha. Vi kan ikke bare drive saksbehandling på lovverk.

Stor interesse for barokkhage

Gansum forteller at besøket på Herregården i Larvik fikk mye oppmerksomhet da daglig leder Aina Aske ved Larvik museum fortalte om barokkhagen som i sin tid hørte til herregården.

Det finnes både kart, beskrivelser og foto-dokumentasjon som gjør det mulig å reetablere hagen igjen, mener Gansum.

– Det finnes et forslag i Larvik kommune om reetablering. En oppbygging av hagen igjen krever at man tør å rive deler av de gamle skolebygningene på Torstrand skole. Det ville bli et ekstremt spennende byutviklingsprosjekt som ville gitt Larvik en ordentlig park i tillegg til Bøkeskogen.

– Hva syntes riksantikvar Jørn Holme om ideen?

– Han syntes det var et usedvanlig spennende og dristig prosjekt, fordi det er veldokumentert og ikke bare en fiks ide som vi har grepet ut av lufta.