NRK Meny
Normal

Fikk 12 kg torsk på kroken

Svein Haga dro inn en skikkelig sværing lørdag ettermiddag.

Svein Haga
Foto: Privat

Svein Haga var på fisketur med en kamerat lørdag ettermiddag da den tolv kilo tunge torsken bet på. De to fisket med stang i Langesundsfjorden, litt sør for Tvistein fyr, et godt stykke ute på fjorden utenfor Stavern.

– Jeg dro den inn fra 100 meters dyp, og jeg kjente det godt i armene etterpå ja, forteller Svein Haga til Østlandsposten.

Ikke første storfisken

Svein Haga

– Det er et skikkelig kick å kjenne en sånn sværing bakse i andre enden av snøret, sier Svein Haga, her med kveita på 40 kg han tok i Troms for snart to år siden.

Foto: Privat

Det er ikke første gang Haga får en sværing på kroken. Torskerekorden er en på 17 kg, for flere år siden. Men for snart to år siden fikk han en kveite på 40 kg på kroken.

– Jeg er medlem av Helgeroa Havfiskeklubb som innimellom arrangerer fisketurer for medlemmene. På vår siste tur til Troms, beit denne kveita på kroken min, sier Haga til NRK.no.

40 kg til tross, dette eksemplaret er for småfisk å regne, sammenlignet med eksemplarer på over 200 kg, forklarer Haga videre.

– Men for en fiskeentusiast, er det et skikkelig kick når det smeller til på dybder i underkant av 20 meter. Da føler en nærkontakt med det en bakser med i andre enden av snøret, sier Haga entusiastisk.

Men det er gøy med store torsk og. Haga forteller at det ikke er uvanlig å få store torsk i det området de to kameratene fisket påskeaften.

Ikke bare en middag

Torsken han tok utenfor Stavern på påskeaften blir middag, noe skal nytes allerede nå i påsken, men resten er allerede filetert og fryst ned for senere anledninger.

– Jeg fisker mye og det hender vi må variere måten å tilberede fisken på, ler Haga og forteller at han syns stekt torsk er like godt som kokt.

Ikke all fisk han får på kroken ender på middagstallerkenen heller.

– Veldig ofte kjører jeg en «catch and release», i hvert fall hvis det er fisk på under to kg. Vi må jo gi dem en sjanse til å bli skikkelig store og gode.

Men lørdagens fangst er definitivt middag på bordet. Selv om Haga selv hadde foretrukket å få tre torsk på fire kg, enn en på tolv.

Det er mange måter å tilberede torsk på, i tillegg til den mest tradisjonelle – kokt torsk med poteter, gulrøtter og smør. Her er noen oppskrifter som kanskje kan friste: