NRK Meny
Normal

Festspillene bør ikke sentraliseres

Forslaget om å sentralisere Vestfold Festspillene møter motstand.

- Vestfold Festspillene bør ikke sentraliseres til en by.

Det mener både tidligere festspilldirektør Birger Carlsen og marinemusikkens sjef Truls Sanaker.

De har begge tro på at festspillene fortsatt har livets rett selv om arrangementene spres på alle de 14 eierkommunene.

Lettere å selge festivalen

I juli foreslo fylkesordfører Per-Eyvind Johansen å samle arrangementene på et mindre geografisk område. Han fikk da støtte av nåværende festspilldirektør Svein Eriksen.

- Det vil være lettere å nå fram til publikum, og lettere å selge festivalen til folk utenfra, hvis den var samlet på ett sted, uttalte Eriksen.

Forslaget møter motstand

Det er nå ventet at dette forslaget få høyeste prioritet under arbeidet med hvordan neste års festspill skal se ut. Allerede nå møter sentraliseringsideen motbør.

Truls Sanaker, som nå har permisjon fra stillingen som sjef for marinemusikken i Horten, er skeptisk.

- Hvis de velger å gå inn for en sentralisert modell, så blir det nok en annen støtte fra stedene. Det kan hende at festspillene står sterkere i de enkelte stedene, tror Sanaker.

- I fylket som helhet vil det nok være en fare for at festspillene svekker sin posisjon, sier Sanaker.

Sanaker peker på at festspillene allerede er sentralisert til byene gjennom blant annet Larvik barokk og Sandefjord jazz.

Vanskelig bystruktur

Birger Carlsen var festspilldirektør i Vestfold i fire år frem til Svein Eriksen overtok i 2003. Carlsen har siden da vært direktør for festspillene i Nord-Norge som er sentralisert til Harstad. Han tror ikke en slik modell er løsningen for Vestfold.

- Det handler om hvordan hele samfunnet i Vestfold er skrudd sammen. Man mangler en konsensus om hva som er regionhovedstad. Bystrukturen er vanskelig. Det er ingen i Sandefjord eller Horten som anerkjenner Tønsberg som fylkeshovedstad. Da blir det vanskelig, mener Carlsen.

Vestfold Festspillene har blitt myndig. Birger Carlsen tror sentraliseringsdebatten er en viktig forutsetning for at 18-åringen skal leve videre.

- Det at det finnes en debatt rund dette, er kanskje den viktigste forutsetningen for videre liv. Uten en slik debatt ville det vært grunn til å rope et varsko, tror Carlsen.