Hopp til innhold

Ferietips til katten

Mattilsynets råd til kattehold i sommervarmen.

Katt

FÅTT HJELP: Denne katten som har kommet til Dyrebeskyttelsen har fått den hjelpen den trenger for å komme til hektene. Dessverre er det mange katter som lider en annen skjebne i sommer.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Dyrebeskyttelsen har ikke kapasitet til å ta seg av alle kattene som forlates av eiere på denne tiden av året. For det skjer hver sommer, katter forlates av sine eiere.

– Om man ikke har mulighet til å få en nabo eller et pensjonat til å ta seg av katten så går det an å ta katten med til hytta, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Katt i bil

– Men katter er veldig stedbundne, derfor må man være ekstra påpasselig slik at den ikke forsøker å finne veien hjem. Man må kanskje ha katten i bånd i starten slik at den venner seg til sitt nye hjem, forklarer hun.

Åshild Karlsen, styreleder ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg- Horten.

FULLT: Åshild Karlsen, styreleder ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg- Horten har ikke plass til å ta inn flere katter.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Man skal imidlertid tenke på hvor lang bilturen er.

– Hvis man skal kjøre lenge i sommervarmen bør man vurdere om man skal ta med katten. Mange katter synes det er helt forferdelig å kjøre bil, så da bør man heller vurdere om den skal være hos noen andre. Man bør venne katten til bilkjøring på forhånd, og så må man for all del aldri gå fra katten i bilen i sommervarmen.

Krever tilsyn hver dag

Knævelsrud understreker at man ikke kan forlate en innekatt ute og forvente at den skal klare seg.

– Enten må man ta den med seg, eller så må man få noen til å være der. Innekatter må ha fôr og stell hver dag.

Selv om utekatter kanskje er litt bedre rustet kan man heller ikke forvente at de finner mat selv.

– Dersom den ikke får mat hjemme i en periode vil den dra av gårde og finne mat et annet sted. Da kan det være den aldri kommer tilbake fordi den finner et annet sted å bo, sier Knævelsrud, og legger til:

– Man kan kanskje reise fra en utekatt om man har en avtale med noen som gir den mat, vann og tilsyn hver dag.

Seksjonssjef for dyrevelferd i mattilsynet, Torunn Knævelsrud

TIPS TIL KATTEHOLD: Seksjonssjef for dyrevelferd i mattilsynet, Torunn Knævelsrud.

Foto: Mattilsynet / FLICKR

Hun peker på at det også er mulig å ta katten med på ferie til utlandet, men at det generelt kreves en god del. Og om man plutselig kommer over en katt som virker eierløs har Knævelsrud følgende tips:

– Man kan håpe at katten er id-merket, slik at man kan finne fram til eieren. Man skal være litt forsiktig med å begynne og mate en katt som kommer forbi, for da kan det hende den slår seg til ro og kommer bort fra eierne sine. Om den virker syk er det jo noe annet, og da må man ta seg av den.

.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark