NRK Meny
Normal

Fengslene overtar fangetransport

19. august kommer justisminister Anders Anundsen til Berg fengsel i Tønsberg for å markere at kriminalomsorgen overtar fangetransporten fra politiet.

Politibil

I dag er det politiet som transporterer fanger til og fra fengslene. Fra 19. august skal Kriminalomsorgen stå for fangetransporten.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Justis- og beredskapsdepartementet har stilt opp med 25 millioner kroner til nye stillinger og kjøretøy. 13 biler er kjøpt inn og rundt 30 personer blir ansatt for å ta seg av transportene.

Pilotprosjekt

Bjørn Krogsrud, direktør for Kriminalomsorgen region sør

Direktør for Kriminalomsorgen region sør, Bjørn Krogsrud, sier de er godt forberedt på å ta over ansvaret for fangetransportene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Kriminalomsorgen region sør er prøveprosjekt. Erfaringene herfra vil avgjøre om fengselsansatte over hele landet skal transportere fanger i framtida, men justisminister Anders Anundsen har i lang tid sagt at dette er veien å gå.

– Om det blir en suksess henger sammen med om vi klarer å yte den servicen som vi må. Det vil si om vi har kapasitet nok til å ta oppdragene som vil variere stort, sier Bjørn Krogrud, direktør i Kriminalomsorgen region sør.

Kriminalomsorgen skal i utgangspunktet ta over all fangetransport fra politiet. Eneste unntak er oppdrag som krever våpen.

– Vi har nå avsluttet en risikoanalyse. Rapporten er akkurat levert og den er veldig grundig. Det ser ut til at det er tenkt på alt, sier Krogsrud.

Vil gi mer politi i gatene

I dag er det politiet som kjører alle transporter av fanger. Det legger beslag på store ressurser. Politiet ser positivt på prøveprosjektet.

– Nå er ofte både to og tre patruljer opptatt på dagtid, av og til også på kveldstid, med å kjøre arrestanter fram og tilbake, sier politimester i Vestfold politidistrikt, Rune Bård Hansen.

– Det er klart dette vil gi oss muligheter til å bedre tjenestene for publikum, sier Hansen.

Politimesteren håper dette vil føre til mer uniformert politi i gatene, samt at enkelte saker vil bli behandlet raskere enn i dag.