– En måte å rømme fra virkeligheten på

De innsatte på Bastøy fengsel utenfor Horten i Vestfold, er så glad i musikktilbudet i fengselet at de nå har spilt inn en låt.

Fengselsband.

Innleid musiker Knut Nordhagen, Dan Øyvind Helle, Bjørn Andersen, Knut Wold og innleid trommis Tom ”Dysa” Støland.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Ved å leie inn teknikere og en bassist, kunne 12 innsatte være med på innspillingen.

De innsatte har det siste halve året hatt undervisning i musikk,og det har resultert i to band ved navn «Vann og Brød »og «Fem kriminelle og en tyv».

– Musikk er hele livet mitt

I kirkelokalene til fengselet øver for tiden bandmedlemmer til den store finalen, nemlig en cd-innspilling av flere låter. Det er en av de innsatte som har sponset innspillingen ved å leie inn to teknikere og gitarist og musiker Knut Nordhagen.

Hør utdrag av sangen 'Stormy Monday'

– Musikk er hele livet mitt omtrent, og nå jeg så uheldig at jeg sitter som innsatt på Bastøy. Jeg har hatt interesse for musikk så lenge jeg har levd, det sier Dan Øyvind Helle til NRK.no.

Han har vært inn og ut av flere fengsler i en årrekke, og forteller at ideen om et fengselsband ble til på Bastøy.

– Ideen kom fra en av oss gutta her, og vi har vært så heldige å få litt sponsing, for vi får ikke noe av fengselet, sier han.

Om kort tid skal Helle over på en mer åpen form for soning, og han er sikker på at han kommer til å fortsette med musikk.

– Det gjør jeg. Jeg spiller allerede fast tre ganger i uka, og jeg kommer til å komme innom Bastøy for å spille, det er allerede avtalt, smiler han.

– En måte å rømme fra virkeligheten på

Bastøy fengsel har plass til 115 innsatte. Fengselet huser langtidsdømte hvor gjennomsnittsdommen er på cirka fem år. Mange er dermed dømt for alvorlige kriminelle forhold som forsøk på drap, salg av narkotika og større svindelsaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Musikkstudent Mari Aspaas Johannessen.

Musikkstudent Mari Aspaas Johannessen hører på låter, gir tips og kommer med ideer til bandet.

Foto: Ingunn håkestad Bråthen / NRK

Musikkstudent Mari Aspaas Johannessen ble i januar i år hentet inn for å lære de innsatte å strukturere øvingene sine. Hun tror det betyr mye for dem å kunne spille i et band.

– Jeg tror det er en måte å rømme fra virkeligheten på for dem. For når jeg spiller selv kobler jeg ut fra alt som foregår rundt meg, sier hun.

Den 24 år gamle studenten, som til høsten begynner på en mastergrad innen musikk, er ikke bekymret for å være blant kriminelle, eller at hun er en av få kvinner som jobber på stedet.

– Min rolle her er å lære dem og spille, strukturere øvinger, komme med ideer og slike ting.

– Drømmer om å spille utenfor

Innsatt Per Aastad er en av nybegynnerne innen musikk. Som innsatt har han endelig tid til å lære seg å spille et instrument.

– Jeg spiller bass, og jeg begynte med enkle låter. Mari er her en gang i uka og jeg prøver å øve hver kveld, sier han.

Han forteller at musikken betyr veldig mye for ham, og målet er å kunne fortsette med musikken også på utsiden.

– Vi har noe å henge fingrene i, også er det gøy. Jeg har alltid hatt lyst til å lære meg å spille noe, og nå har jeg jo tid til det også. Jeg slår i hjel mye tid ved å spille bass. Målet er å kunne spille når jeg kommer ut igjen også, en vakker dag, sier han.