Hopp til innhold

Dette må du vente fem uker på

Med kun en håndfull barberere i Norge og en økende skjeggmote opplever kundene og måtte vente i flere uker på time til barbering.

Thomas Ramstad barberer etter manual fra 1886.

Thomas Ramstad hadde mange kunder denne dagen. Blant dem var Roald Grant og Jon Øyvind Sivertsen. (Foto: Kathrine Krømke. Redigering: Arne Marthinsen)

De siste årene har det stadig blitt mer populært med skjegg, og det skal gjerne være litt lengde på det. Med det kommer utfordringer som kløe, inngrodde hårsekker og flass. Hvis ikke du steller det ordentlig da.

Thomas The Barber

AVSLAPPENDE: Jon Øyvind Sivertsen blir godt ivaretatt inne i Ramstads barberingshjørnet i salongen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Jeg har forsøkt å spare til langt skjegg tidligere, men det så ikke pent ut fordi jeg ikke behandlet det riktig, sier Jon Øyvind Sivertsen.

Men for et halvt år siden begynte Sivertsen å spare igjen, og med profesjonell barberingshjelp er skjegget nå både velstelt og flott.

Les også: Slik tok de skjegget i steinalderen

Øver på ballonger

En gang i måneden tar Sivertsen turen innom Thomas The Barber, Thomas Ramstad, i Tønsberg. Og han er ikke den eneste. I øyeblikket har Ramstad fem ukers ventetid, og er dermed den i landet som har størst pågang.

– Jeg var i Oslo for et par uker siden og hadde gjesteopptreden, og der var det 2–3 ukers ventetid, så jeg synes det var litt moro at jeg hadde lengre, smiler Ramstad.

Barberhøvel

GAMLE: Ramstad mener de gamle barberhøvlene er de beste, og sier at de godt kan gå i arv.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Etter en ringerunde kan NRK bekrefte at det er lang ventetid hos stort sett alle barbererne i landet.

Og fortsetter trenden med langt skjegg må nok antall barberer utvides. Problemet er bare at det ikke finnes noen fagskole for å bli barberer i dag. Det har det ikke gjort i Norge siden 70-tallet ifølge Ramstad.

– Jeg lærte å barbere da jeg var frisørlærling for 20 år siden. Min lærer da mente en ikke kunne være herrefrisør uten å kunne ordentlig barbering, sier Ramstad.

Han er glad for det i dag, og nå lærer han også opp to andre av frisørene på salongen. De bruker da ballonger til å øve seg på. Sprekker ballongen kan en se på det som et kutt i huden på kunden.

– Bladene jeg bruker er blant de beste og skarpeste som finnes. Jeg jobber etter den første barbermanualen til det amerikanske barberforbundet fra 1886, og følger alle trinnene der, forteller Ramstad.

Anerkjente produkter

Barbersaker

ANERKJENTE PRODUKTER: Kundene kan blant annet få aftershave med duften '1805', som er den samme som Winston Churchill brukte.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Også produktene bærer preg av at Ramstad er opptatt av det autentiske. Merket han bruker er verdens eldste, og det dufter ordentlig mann i salongen når barberingen er i gang.

Foreløpig har Ramstad kun et hjørnet av salongen gjort om til barbersalong, men drømmen er å kunne bare leve av å barbere.

I stolen sitter fremdeles Sivertsen. Han nyter å bli barbert. Dette er skikkelig skjønnhetspleie for menn.

– Jeg tror det handler om at vi har bedre tid, bedre økonomi også har kanskje menn blitt noe mer forfengelige, sier Ramstad.

Sivertsen sier seg enig, og etter en halvtime i stolen kan han spasere ut av salongen og gå sommeren i møte med et nytt, velstelt skjegg.