Fem juleplater med en ny vri

Julemusikk er mer enn «Deilig er jorden». Musikkbibliotekar Knut Tore Abrahamsen har laget en liste over den beste julemusikken som er fremført på en annen måte.

Knut Tore Abrahamsen

Det finnes mange juleplater og musikkbibliotekar Knut Tore Abrahamsen liker juleplater med utradisjonelle arrangementer og harmonier.

– Jeg er glad i julemusikk og julesanger. Men av og til blir det for mye av det samme. Derfor er jeg glad når artister og musikere tilføyer sjangeren noe nytt, friskt og fint, sier Knut Tore Abrahamsen som jobber på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Julemusikk i radio

På P1 ble No. 4 «Hvis det var meg» mest spilt i desember i fjor etterfulgt av Elg «Jul hos alle no» og Tone Damli «Di første jul». P1+ spilte mest Darlene Love «Christmas», Charles Brown «Please come home for Christmas» og Maria Mena «Home for Christmas».

Musikkbibliotekar Knut Tore Abrahamsen (40) har helt andre artister på sin liste over julemusikk tolket på en nyskapende og god måte.

– Dette er julemusikk du kan lytte til mange ganger. Du kan kose deg med selve musikken, sier han.

Abrahamsens topp fem

1. The Source «The Source of christmas, Live»

Abrahamsens begrunnelse: Norsk jazzensemble som bruker humor, samtidig som det er tøft og raffinert arrangert. Hvis man vil utfordres i julemusikk, er det mye å hente her. De beholder julestemninga, samtidig som de tøyer grenser.

2. Bugge Wesseltoft «It's snowing on my piano»

Abrahamsens begrunnelse: Kjente julesanger fremført på piano, men med nye harmonier. Meditativ musikk som er god å lytte til. Er du stresset, kan du sette deg ned til denne musikken og tenke over hva julen handler om.

3. Sondre Bratland « Rosa frå Bethlehem»

Abrahamsens begrunnelse: Tradisjonelle salmer og folketoner i dyktige arrangementer fremført av flinke musikere og med vakker sang.

4. The Jetru Tull «Christmas album»

Abrahamsens begrunnelse: Britisk band kjent for progressiv rock, men har alltid hatt en fot i folkemusikk. Nye julesanger og kjente julesanger arrangert på en nyskapende måte. Kan høres hele året.

5. The Kings Singers «A Little Christmas Music»

Abrahamsens begrunnelse: Kjente sanger arrangert på annen måte. Fin stemning og man blir glad.