NRK Meny
Normal

Feil oppbevaring kan føre til eksplosjon

Branningeniør advarer mot feil oppbevaring av propanbeholdere.

En ødelagt grunnmur etter en eksplosjon.

Arkivbilde: Skadene på dette huset på Sem utenfor Tønsberg skal ha skyldtes en eksplosjon fordi propangass ble antent. Til alt hell ble ingen personer skadd i ulykken i 2012.

Foto: VIB

Grillsesongen er over for de fleste, og mange rydder i disse dager vekk gassgrillen sin. Da er det viktig å tenke over hvor du plasserer propanbeholderen.

Feil lagring kan nemlig få store konsekvenser.

Branningeniør Frits Johansen ved Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) sier at det viktigste er å sørge for at slike beholdere står i godt ventilerte rom.

Frits Johansen holder på en propanbeholder.

Frits Johansen har inntrykk av at de aller fleste oppbevarer propanbeholderne riktig. – Beholderne i seg selv er ganske trygge, men det er en ekstra sikkerhet å lagre de korrekt, sier han.

Foto: VIB

– Gassen er tyngre enn luft, og hvis beholderen står i en kjeller og man er så uheldig og får en lekkasje, så kan det bli store ansamlinger av gass. Om dette tar fyr, kan det bli en eksplosjon.

– Vi har sett eksempler der gassen har vært lagret i en kjeller og veggene har rett og slett blitt blåst ut – hele huset har fått setningsskader, fortsetter han.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har laget det de kaller gassvettregler (se faktaboksen til høyre). En av reglene er nettopp det at propanbeholderne aldri må plasseres under terrengnivå, som for eksempel i kjelleren.

Les også:

Merk døren

Johansen legger til at propanbeholderne skal være lett tilgjengelige slik at man raskt får dem ut av huset dersom det begynner å brenne.

Skriv gjerne også en lapp på døren som varsler om at det oppbevares farlige stoffer i rommet.

– Det å kunne se at det er noen brannfarlige gasser bak den døren, gjør også vår jobb ekstra sikker, sier han.

I tillegg er det viktig å sjekke at ikke slangen eller tanken har noen skader før den settes bort for vinteren. Branningeniøren anbefaler på det sterkeste at slike beholdere settes ut i garasjen.

Les også: