NRK Meny
Normal

Det er størrelsen det kommer an på

Fyrer du med ved bør du passe på hvilke kubber du legger inn i peisen din. Velger du feil kan det i verste fall oppstå pipebrann.

Vedkubber

Godt kløyvd ved, ikke større enn bunnen på en 0,5l brusflaske, gir mest og billigst varme, råder feiersvenn Ruben Heggertveit.(Foto: VIB).

Foto: ARNT E FOLVIK

Fyringssesongen er her og det betyr at peisen din bør gjøres klar for bruk. Feiersvenn Ruben Heggertveit i Vestfold interkommunale brannvesen har flere gode tips for å få en sikker vedfyring.

Finn frem støvsugeren

Eksperten på ild, varme og røyk vil at du sjekker ildstedet og fyringsanlegget, – før du fyrer opp for sesongen.

– Vi anbefaler at du passer på å støvsuge, under og bak ildstedet ditt før du begynner sesongen. Støv brenner, og er det store støvansamlinger kan brann oppstå, sier feiersvenn Ruben Heggertveit.

Fire ting er avgjørende for god varme, miljøvennlig og økonomisk fyring som ikke produserer beksot i skorstein. Noe som i verste fall fører til pipebrann, sier feiersvenn Heggertveit. Han er særlig opptatt av størrelsen på vedkubbene.

– Bruk godt kløyvd ved, med diameter som bunnen på en 1/2 liters brusflaske, pass på at veden er tørr, ha riktig trekk slik at det brenner friskt og pass på at ildstedet får nok luft. Veggventil eller tilluft skal være koblet rett på ildstedet, sier Heggertveit.

Riktig trekk

For at det skal brenne riktig trengs luft. (Foto: VIB)

Foto: ARNT E FOLVIK

Husk å regulere temperaturen

Feieren vil at du skal la det brenne friskt når du tenner opp. Det er også bedre å regulere temperaturen med mengden ved, enn å strupe trekken, sier han.

Totalt er det 42 000 skorsteiner i Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Tjøme og Nøtterøy som blant annet Heggertveit har ansvaret for å sjekke.

I videoen under kan du se Heggertveit demonstrere trygg vedfyring.